Sagovornici N1 o Kurtijevom „proleću“: Taj rok nerealan, prvo ispuniti obaveze

Vesti 26. nov 202214:36 49 komentara
N1/arhiva

Povodom izjave Aljbina Kurtija da se očekuje priznanje na proleće, nekadašnji ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović za N1 kaže da o rokovima ne treba govoriti, posebno ne pre ispunjenja svih obaveza iz Briselskog sporazuma. Aktivistkinja Milica Andrić Rakić navodi da je malo verovatno da će se do tada Srbi vratiti u institucije Kosova.

„Ja mislim da Srbija nije normalna država, ali to je stvar srpskog naroda. Ja mislim da naši odnosi nisu normalni“, rekao je Kurti, a prenosi KoSSev. Od države, za koju kaže da misli da „nije normalna“, očekuje uzajamno priznanje do proleća naredne godine.

Povezano:

„Previše optimistično očekivati da će se to desiti do marta 2023. godine, jer očigledno da postoje ogromni problemi, postoje ogromne obaveze koje nisu ispunjene iz Briselskog sporazuma, a ići u neke nove sporazume u nove dogovore u nova potpisivanja, mislim da to ničemu ne vodi. Znači, po meni, mora se učiniti sve da se pre svega ispune one obaveze koje su prihvaćene i sa jedne i sa druge strane“, kaže Bogdanović.

Milica Andrić smatra da je to verovatno „samo neki interni rok kosovske vlade“. „Nakon tog trenutka će oni samo promeniti pristup ili napustiti dijalog ili nešto slično, ali sasvim sigurno nije realan rok, ne za taj cilj koji predstavlja Aljbin Kurti, a čak nisam sigurna ni da je to realan rok za potencijalni povratak Srba u kosovske institucije, a kamoli međusobno priznanje“, navela je ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare