Sagovornici Demostata: Zabrana šetnje neuspeh države, povlačenje pred huliganima

Vesti 15. sep 202208:47 11 komentara
parada ponosa, evroprajd, prajd
Shutterstock/ilustracija

Zabrana šetnje učesnika Evroprajda 2022 je neuspeh države koja se povukla pred huliganima i poklekla pred retrogradnim snagama u društvu, smatraju sagovornici Demostata, koji su uvereni da će se ipak pronaći rešenje i šetnja biti dozvoljena i obezbeđena.

Novinar i filolog Milan Nikolić, koji je pripadnik LGBT zajednice, očekuje da će se pronaći rešenje i da će šetnja ipak biti dozvoljena i obezbeđena.

„Verujem da je bio potreban čvršći stav države, jer se na ovaj način povlađuje retrogradnim snagama ovog društva. To nije dobro i nije ohrabrujuće za budućnost ovog društva“, rekao je Nikolić za Demostat.

Povezane vesti

Govoreći o činjenici da je država dozvolila održavanje porodičnih litija tri puta do sada, a da učesnicima Evroprajda šetnja nije dozvoljena, Nikolić je ukazao da postoji značajna podrška Rusije u organizovanju litija i ocenio da je državi teško da se suprotstavi toj interesnoj grupi.

Kako je ocenio, država ne zabranjuje litije, jer one odražavaju većinsko mišljenje društva, pa bi joj zabrana takvih skupova donela negativne poene.

Članica Glavnog odbora Srpske napredne stranke Vesna Marković smatra da je porodična šetnja ove godine zloupotrebljena kako bi se manipulisalo emocijama građana i dodatno destabilizovao ionako krhki region.

„Nemiri koji su se dogodili 2010. godine tokom Parade ponosa bili su veliki poraz za srpsko društvo i niko ne želi da se to ponovi“, poručila je Marković.

Ona smatra da je poražavajuće i to da se, posle osam godina održavanja mirnih šetnji, Srbija ponovo vraća u stanje za koje je verovala da je odavno prevaziđeno.

Navodi da je teško naći logično objašnjenje za to što su do sada tri puta održavani protesti i litije sa kojih se pozivalo na otkazivanje šetnje u okviru Prajda, dok je ta šetnja zabranjena.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić najavljuje podršku LGBT zajednici u vidu šetnje u subotu, čak i ako definitivno bude zabranjena, navodeći da je zabrana pokazala slom policije i povlačenje države pred huliganima.

„Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je odlukom da šetnja u okviru Prajda bude zabranjena pokazao da srpska policija nije jaka i da nije sposobna da brani javni red i mir. Da vlada nije u ostavci, Vulin bi morao biti momentalno smenjen“, naglasila je Tepić.

Ona je rekla da mirna šetnja Evroprajda ne sme da bude zabranjena, jer svi građani Srbije imaju pravo na slobodno izražavanje i okupljanje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare