SAD postigle dogovor sa pet evropskih zemalja o ukidanju digitalnih poreza

Vesti 21. okt 202121:22 1 komentar
pixabay.com

Sjedinjene Američke Države postigle su dogovor sa Francuskom, Italijom, Španijom, Austrijom i Velikom Britanijom o ukidanju domaćih poreza multinacionalnim digitalnim kompanijama, pre stupanja na snagu novog globalnog poreskog mehanizma.

Danas postignuti sporazum predviđa da će Sjedinjene Države reatroaktivno, od 8. oktobra, ukinuti trgovinske sankcije koje su nametnule evropskim državama zbog toga što su uvele takozvane digitalne poreze, a ovih pet država će te poreze ukinuti čim stupi na snagu novi globalni sistem oporezivanja takozvanih digitalnih džinova, prenosi Politiko.

Ovaj kompromis je pragmatično rešenje kojim se obezbeđuje da države potpisnice mogu da se usredsrede na uspešnu implementaciju istorijskog sporazuma o novom multilateralnom poreskom režimu i da u isto vreme budu ukinute trgovinske mere koje su im nametnute zbog uvođenje poreza na digitalne servise, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Pod okriljem Organizacije za privrednu saradnju i razvoj (OECD) 136 država nedavno je usvojilo globalni sistem oporezivanja i uvođenja minimalnog globalnog poreza od 15 posto na dobit multinacionalnih kompanija, s globalnim prihodom većim od 20 milijardi evra i maržom operativne dobiti većom od 15 odsto.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare