SAD označile kumove: Istrage, unosni poslovi i – šta je o njima Vučić govorio

Vesti 09. dec 202119:56 > 19:5922 komentara
Podeli:

Nakon što je američko ministarstvo finansija označilo Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića kao vođe kriminalne grupe, predsednik Srbije je najavio da će nadležni u Srbiji te navode ispitati. Istraživački novinari podsećaju da su dvojica biznismena sa severa Kosova već poznati po unosnim poslovima, ali i istragama u kojima su oslobađani.

Čovek sa selfija sa Andrejem Vučićem, koji je prema saznanjima BIRN-a, nastao tokom predizborne kampanje Srpske napredne stranke 2014. u prostorijama reklamne agencije „Inviktus medija“. Ima ga i na fotografiji koja je nastala 2015. a koju je objavio KRIK – Zvonko Veselinović.

Povezane vesti

„On je početkom 2000-tih bio hapšen zbog šverca heroina, međutim u tom postupku je oslobođen. I posle toga kreće njegov poslovni uspon sa kamionima i izgradnjom puteva. On je za nekih desetak godina izuzetno mnogo napredovao“, kaže novinarka KRIK-a Bojana Pavlović.

I još jedan čovek o kojem se češće govorilo u javnosti, a koji se javno obratio prvi put oktobra ove godine nakon upada specijalaca na sever Kosova – potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić.

„Gospodine predsedniče, čuli ste sve ove hrabre momke šta su rekli. Ja ću samo jednu stvar da kažem u ime svih njih da ćemo se mi sledeći put braniti do kraja, do smrti…“, kazao je 13. oktobra Radoičić.

Američko ministarstvo finansija im je uvelo sankcije.

„Počela je neka istraga 2011. godine protiv njega (Zvonka Veselinovića). To je ono što znamo. Bezbednosno informativna agencija je poslala obaveštenje, to jest svoj izveštaj tužilaštvu o njemu i tu ga označila kao jednog visoko rangiranog člana, odnosno vođu organizovane kriminalne grupe koja se bavi švercom, pre svega nafte, zatim droge, oružja, sa Kosova u Srbiju i obrnuto. Ono što se dogodilo sa tom istragom jeste da je ona zatvorena, a umesto toga protiv Veselinovića i njegovog kuma Milana Radoičića pokrenut je postupak za malverzacije sa kamionima i lizingom. Dakle to je bio prvi postupak koji se protiv njih vodio. Kasnije još jedan je bio sa nelegalnim iskopavanjem peska i šljunka, upravo na jednom poslu gde su bili angažovani od države. Međutim i u tom postupku su oslobođeni“, priča novinarka KRIK-a.

Ona dodaje da „ono što znamo za njih je da se godinama protiv njih pokreću nekakvi postupci i da oni izlaze iz njih kao slobodni ljudi, sve bogatiji i sve moćniji“.

Predsednik Srbije je o Radoičiću često govorio.

„Gospodin Radoičić, nikad sa njim nisam razgovarao možda je on bio na nekom sastanku gde sam ja bio, nikad telefonom, nikad uživo da znam da sa njim razgovaram“, kazao je u februaru 2018. Aleksandar Vučić.

U novembru iste godine Vučić je rekao: „Milan Radoičić naravno nije ni akademik, ni slikar, ni književnik, ni intelektualac… bio čovek broj jedan za odbranu Severne Mitrovice“.

A u svom prvom obraćanju Radoičić je imao i poruku za predsednika: „A vi odlično znate da ja ne lažem“.

Kao vođe kriminalne grupe Veselinović i Radoičić su označeni i u optužnici za ubistvo Olivera Ivanovića koja je podignuta u Prištini. Iako su u tom dokumentu navedeni kao deo kriminalne grupe koja je izvršila ubistvo, u optužnici nisu označeni ni kao nalogodavci ni kao izvršioci ovog ubistva koje se desilo 16. januara 2018. godine u Kosovskoj Mitrovici.

Predsednik Srbije je često branio Radoičića u vezi sa postupkom koji se pred kosovskim institucijama vodi za ubistvo Olivera Ivanovića.

„Milan Radoičić nije cvećka, ali Milan Radoičić sa sigurnošću, na osnovu svega što smo dobili od Ministarstva unutrašnjih poslova i Bezbednosno-informativne agencije, nije učestvovao u likvidaciji Olivera Ivanovića. To je potvrđeno kroz različite metode ispitivanja, proveravanja i praćenja pomenutog gospodina“, kazao je Vučić u julu 2019.

Dve godine kasnije je poručio: „Tako da znate da nije mogao da prevari poligraf, jer je pao na nekim drugim temama, ali je prošao poligraf po pitanju ubistva Olivera Ivanovića“.

Javnost do sada nije saznala koje teme Radoičić nije prošao na poligrafu.

Osim Veselinovića i Radoičića u dokumentu američkog ministarstva je zbog koruptivnih i kriminalnih aktivnosti označeno još 15 osoba i 24 kompanije koje posluju u Srbiji i na Kosovu.

U dokumentu piše da su Zvonko Veselinović i njegov brat imali dogovore sa političarima da im pomognu da pobede na izborima, a ti političari im zauzvrat dozvoljavali da kontrolišu poslove. Ne navodi se ipak o kojim političarima je reč.

„Ni dinara nam nisu dali, niko od Veselinovića, što se tiče naše stranke, kome su ne znam“, kazao je Vučić na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Novinar NIN-a Zoran Preradović podseća na istraživanje ovog nedeljnika koje pokazuje da je firma Zvonka Veselinovića Inkop preko ćerki firmi za dve godine ostvarila profit od 30 miliona evra.

„Pa, gde se to dešava?! Može Vučić da kaže nismo dobili ni dinara, možda je to čak i tačno, ali ste omogućili kriminalcima da se bave poslovima koji su lukrativni“, kaže Preradović.

Dok su optužnice i presude protiv Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića „padale“ u srpskim sudovima, zarada njihove firme „Inkop“ porasla je čak 80 puta, pisao je nedeljnik NIN novembra 2020. godine

U tekstu pod naslovom „Razvojni put Zvonka Veselinovića“, navodi se da je širenjem poslovne imperije, Veselinovića i Radoičića srpsko pravosuđe oslobađalo krivice za korupciju i kriminal.

Izvor : N1/Agencije/screenshot

„‘Inkop’ beleži rekordan rast, s ambicijom da postane najveće putarsko preduzeće u Srbiji. U izveštaju Agencije za privredne registre piše da su poslovni prihodi ‘Inkopa’ u 2019. godini bili 4,99 milijardi dinara, odnosno za 530 odsto veći nego u 2018, kada su iznosili 788 miliona dinara“, piše u tekstu.

NIN je tada naveo da je profit „Inkopa“ uvećan 80 puta – sa 23 miliona dinara u 2018. na 1,84 milijarde u 2019. godini.

Prema pisanju istraživačkih portala, preduzeće Inkop je unosne poslove dobijalo, između ostalog, na izgradnji Koridora 11, a Veselinović učestvovao u nelegalnom iskopavanju šljunka za radove na Koridoru 10, deleći sa svojim kumom Radoičićem zaradu od tog posla.

Radio Slobodna Evropa prenosi da je firma RAD sa severa Kosova, koja je takođe navedena u američkom dokumentu, od avgusta 2018. do septembra 2021. godine dobila ukupno 61 tender u vrednosti od 5,6 miliona evra od projekaata koje je finansirala Vlada Kosova.

Komentari

Vaš komentar