SAD: Neosnovane spekulacije o granicama mogle bi da podstaknu nestabilnost

Vesti 27. apr 202108:10 3 komentara
Daniel Slim/AFP

Američki Stejt department ocenio je da postoji opasnost da "neosnovane spekulacije o menjanju granica na Zapadnom Balkanu duž etničkih linija podstaknu nestabilnost u regionu", te da se time "prizivaju sećanja na tenzije u prošlosti".

Medju evropskim zvaničnicima već neko veme kruži nezvanični diplomatski dokument, takozvani „non-pejper“, u kojem se predlaže podela Bosne i Hercegovine i spajanje Kosova i Albanije, prenosi Glas Amerike. „Stabilna, prosperitetna budućnost Zapadnog Balkana mora da bude zasnovana na dobroj upravi, vladavini prava, multietničkoj demokratiji i poštovanju ljudskih prava i osnovnih sloboda“, naveo je u saopštenju portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Dodao je da Vašington podržava zemlje Zapadnog Balkana na putu „do evropske integracije i članstva u ključnim evropskim i evroatlantskim institucijama“.

„Saradjujemo sa zapadnobalkanskim zemljama i našim evropskim partnerima na unapredjenju državne uprave, vladavine prava i reformi u borbi protiv korupcije – kao i na promovisanju nezavisnih medija i energičnih civilnih društava – što će ojačati evropsku perspektivu regiona i unaprediti dugoročni cilj celovite, slobodne i mirne Evrope“, ;poručio je Prajs u saopštenju.

Naglasio je i da su SAD rešene da pomognu zemljama u regionu da „prodube svoja regionalna ekonomska partnerstva, dostignu klimatske ciljeve, suprotstave se energetskoj iznudi Rusije kroz diverzifikaciju i razvoj čiste energije i bore se protiv korupcije i organizovanog kriminala“.

„Takodje, želimo da pomognemo regionu da se razvija i bude prosperitetan dok štiti stratešku infrastrukturu i industriju protiv štetnih praksi Kine“, ;naveo je Prajs.

Ponovio je da su SAD spremne da podrže rad na „sveobuhvatnom, obavezujućem sporazumu Kosova i Srbije o normalizaciji, utemeljenom na medjusobnom priznanju, koji postavlja osnove za dugotrajnu saradnju i prosperitet“.

„Podržavamo dijalog uz posredovanje Evropske unije i ohrabrujemo strane da se ponovo hitno angažuju u ovom procesu da bi rešile tehnička i politička pitanja. Radićemo sa Srbijom i Kosovom na primeni obaveza iz Vašingtonskog sporazuma, u znak podrške punoj normalizaciji“, naveo je Prajs.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare