„Sačekuša“ za učenika Medicinske škole zbog majice sa obeležjem fudbalskog kluba

Vesti 26. maj 202219:10 14 komentara
Policija
Shutterstock

Tinejdžer (17), učenik srednje Medicinske škole u Beogradu, napadnut je ispred ove ustanove 24. maja samo zato što je, kako su za Nova.rs ispričali njegovi roditelji, nosio majicu sa obeležjem jednog fudbalskog kluba. Od dečaka su najpre drugi učenici škole tražili da je skine, a kada je odbio, priredili su mu klasičnu sačekušu posle časova, o čemu je obaveštena policija, ali i uprava škole.

Neprijatnosti koje je ovaj dečak doživeo počeli su istog dana, oko 12 časova, na odmoru u školi.

„Prišla su mu dva učenika te škole, kako nam je rekao iz trećeg razreda. Tražili su od njega naredbodavno da skine majicu. Pošto je to odbio, počeli su da mu prete, rekli su mu: Videćeš u pola dva, dva“, započinje svoju priču otac ovog dečaka, piše Nova.rs.

Pretnje ove grupe nasilnika su se i obistinile kada se nastava završila, prepričava otac.

„Kada je izašao iz škole, video je grupu jurišnika sa palicama, bejzbol i nekakvim teleskopskim. Kako nam je ispričao, pojedini su na licima imali maske, a bilo ih je između osam i 10. Kako bi izbegao batinjanje, utrčao je u školu i obratio se obezbeđenju. Pozvan je direktor škole koji mu je savetovao da promeni majicu. Pozvana je i policija“, priča nam otac.

Potom su roditelje napadnutog dečaka pozvali da dođu u policijsku stanicu Savski venac, koja je obaveštena o ovom slučaju.

„Tamo daje izjavu, a mi saznajemo da policija već zna imena mladića koji su ga napali. Potom odlazimo u školu“, prepričava roditelj. Međutim, tamo je usledio šok.

Direktor im je predočio kako se ovakvom ponašanju mora stati na put, objasnio je roditeljima da razume njihovu brigu, te ističe kako ne sme više biti tenzija.

„Upoznaje nas sa nekakvim zakonima koje donosi škola, kada valjda država ne može da suzbije huliganstvo, pa sada i škola može da zabranjuje nošenje određenih delova garderobe. Ja kao otac kažem da, ako je tako i treba biti kažnjen moj sin za nepoštovanje kodeksa, a opet pitam, šta će biti sa učenicima koji pozivaju bandu huligana u školsko dvorište, da pokažu kako i šta se sme“, pita se otac.

Odgovor koji je dobio od direktora ga je ostavio u šoku: „Rekao nam je da će svako od njih dobiti ukor“, kaže otac, ističući da je to kap koja je prelila njegovo strpljenje jer smatra da bi odgovor i reakcija jedne takve ustanove morali biti oštriji.

„Očekujemo, kao zabrinuti roditelji jednog mladog čoveka u razvoju, u sazrevanju, da vidimo šta će biti preduzeto od strane škole, od strane policijske stanice, pa zbirno od strane države. Da li ćemo savetovati decu da ostanu ovde, u Srbiji – zavisiće upravo od tih rešenja“, podvlači otac i pita se šta bi bilo da njegov sin nije uspeo da pobegne od napadača, te da li su potrebne „palice po lobanji“ da bi se pravovremena i adekvatna reakcija izazvala.

Redakcija portala „Nova“ kontaktirala je Ministarstvo unutrašnjih poslova kako bismo se bliže informisali o ovom događaju, međutim do zaključenja ovog teksta odgovor nismo dobili.

Direktor: Preduzeli smo sve u zakonskim okvirima

Iz Medicinske škole objavšnjavaju za portal „Nova“ da je uprava ove obrazovne ustanove preduzela sve korake u njihovim okvirima.

„Istina je da se dogodila ta rizična situacija. Pokušan je napad na jednog našeg učenika, o čemu smo obavestili pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova koji su odmah reagovali. Mi smo kao škola preduzeli sve zakonom predviđene mere i dalje ćemo postupati u skladu sa njima. Najvažnije je da niko nije povređen“, rekao je za „Nova.rs“ direktor Predrag Jovanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare