Sabor odobrio kanonsko jedinstvo SPC s makedonskom pravoslavnom crkvom

Vesti 16. maj 202213:30 > 13:34 15 komentara
N1

Sabor SPC je danas odobrio kanonsko jedinstvo SPC s takozvanom makedonskom pravoslavnom crkvom, odnosno "Ohridskom arhiepiskopijom". Sabor je saopštio je da sa "blagodarnošću Gospodu i sa radošću" pozdravlja prihvatanje opštepriznatog kanonskog statusa, najšire moguće autonomije i pune samostalnosti Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije, dodeljen još 1959. godine.

„Pošto su ovim uklonjeni razlozi za prekid bogoslužbenog i kanonskog opštenja, izazvani jednostranim proglašenjem autokefalnosti 1967. godine, vaspostavlja se puno liturgijsko i kanonsko opštenje“, navodi se u saopštenju Sabora koji je „primio akt Svetog Arhijerejskog Sinoda Makedonske Pravoslavne Crkve – Ohridske Arhiepiskopije“.

Uspostavljanjem jedinstva na kanonskim osnovama i pod uslovima važenja kanonskog poretka na čitavom području SPC, kako se navodi, dijalog o budućem i eventualno konačnom statusu eparhija u Severnoj Makedoniji nije samo moguć, nego je i celishodan, legitiman i realan.

„U dijalogu o njihovom budućem i eventualno konačnom kanonskom statusu SPC će se rukovoditi samo i isključivo eklisiološko-kanonskim i crkveno-pastirskim načelima, merilima i normama, ne mareći za ‘realpolitičke, geopolitičke, crkvenopolitičke’ i druge slične datosti ili za jednostrane inicijative i ne podležući ničijim uticajima ili pritiscima“, saopštava Sabor SPC.

Sabor nema nameru da posle rešavanja statusa, kako kaže, uslovljava novu sestrinsku Crkvu ograničavajućim klauzulama u pogledu opsega njene jurisdikcije u matičnoj zemlji i u dijaspori, uz preporuku istoj da pitanje svog zvaničnog naziva reši u neposrednom bratskom dijalogu sa jelinofonim i ostalim pomesnim pravoslavnim Crkvama, zaključuje se u saopštenju.

Makedonska pravoslavna crkva, zvanična je pravoslavna crkva u Severnoj Makedoniji, kanonski nepriznata. Nastala je odvajanjem od Srpske pravoslavne crkve 1967. godine.

Zbog naziva „makedonska“ vaseljenski patrijarh je nije priznao, kao ni Grčka pravoslavna crkva, zbog čega i ostale pravoslavne crkve odbijaju da je priznaju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare