Šabić: Pri nabavci vitamina za penzionere možda došlo do stvaranja kartela

Vesti 09. apr 202113:03 3 komentara
N1/arhiva

Advokat i nekadašnji poverenik za pristup informacijama od javnog značaja Rodoljub Šabić danas je povodom izjave premijerke Ane Brnabić da je "sumanuta i suluda" insinuacija da nešto nije bilo u redu pri nabavci vitamina za penzionere, ocenio da je možda došlo do stvaranja kartela, što je protivzakonito.

Šabić je na konferenciji „Građani imaju moć“ rekao da je, povodom nabavke vitamina za penzionere, javnosti ponuđeno objašnjenje da nije samo jedna kompanija dobila taj posao, već da se radi o „pet ili šest“ firmi koje je nosilac posla okupio.

povezane vesti

„To što je on okupio još nekoliko firmi za tu nabavku, pa su Vladi ponudili iste uslove – ako je to tačno, to se zove kartelisanje, i u nekim zemljama za to se ide u zatvor“, naglasio je Šabić.

Skrenuo je pažnju i na to da se praktično sve relevantne informacije u državi tretiraju kao tajne.

„Sećam se reakcije na vesti o respiratorima, kada je grupa nevladinih organizacija postavila pitanje da li se može objaviti koliko košta njihova nabavka i ko je procenio da Srbiji treba toliko respiratora – premijerka je tada organizacijama odmah ‘prilepila’ to da insinuiraju korupciju, a onda je obećala da će izveštaj o svakom dinaru biti objavljene po ukidanju vanrednog stanja“, rekao je Šabić.

Podsetio da je vanredno stanje ukinuto pre oko osam meseci, a da obećanog izveštaja i dalje nema.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare