Šabić: Ometanje novinara ispred Linglonga je grubo kršenje Ustava i zakona

Vesti 08. jun. 202108:4812 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Bivši poverenik za informacije od javnog značaja, advokat Rodoljub Šabić ocenio je da slučajevi ometanja medijskih ekipa da snime priloge ispred gradilišta fabrike kineske kompanije Linglong u Zrenjaninu, predstavljaju "grubo kršenje Ustava i zakona Srbije".

Komentarišući navode da su pripadnici obezbeđenja te fabrike pokušali da spreče novinare televizije NewsMax Adria da snime prilog ispred gradilišta nove fabrike, Šabić je kazao da su takvi postupci „pravno neodrživi, a faktički ponižavajući i nedopustivi“.

Povezane vesti

Ocenio je da nadležni državni organi imaju obavezu da kineske investitore „upozore da benevolentan odnos sa kojim su dočekani u Srbiji ni u kom slučaju ne podrazumeva njihovo pravo da krše naš Ustav i ne poštuju naše zakone“.

„Ustav Srbije garantuje slobodu izražavanja koja, uz ostalo, izričito podrazumeva pravo da se i slikom šire ideje i informacije. Ustav takođe garantuje pravo svakog da bude obavešten o stvarima od javnog značaja, a obavezuje medije da o tome vode računa. Reč je o fundamentalnim ljudskim pravima koja se ostvaruju neposredno. Način njihovog ostvarivanja može se izuzetno urediti zakonom, ali ta prava nikad ne mogu i ne smeju biti predmet nečijeg ćefa, dobre ili loše volje“, naveo je bivši poverenik.

Podsetio je da Krivični zakonik tretira nedozvoljeno snimanje i emitovanje snimaka, ali da ga vezuje „isključivo za snimanje koje je zadiranje u privatnost, odnosno povredu prava fizičke ličnosti, a ne za snimanje javnih objekata“.

„Zabrana snimanja nekih objekata, odnosno njihove okoline, bi mogla, samo eventualno, biti posledica primene Uredbe o određivanju poslova bezbednosne zaštite određenih lica i objekata, ali to važi za bitno drugačije objekte, one od strateškog značaja za državu, podrazumeva odgovarajuće procene bezbednosnih službi i odgovarajuću proceduru“, naveo je Šabić.

Dodao je da izgradnja fabrike u Zrenjaninu predstavlja „apsolutno legitiman predmet interesovanja javnosti“ čak i da, kako je naveo, „Linglong nije korisnik velikog zemljišta i ogromnih, višemilionskih subvencija dobijenih od Srbije i čak i da nisu javno iznete ozbiljne sumnje o tome da projekat visoko rizičan po životnu sredinu kompanija realizuje bez obavezne procene mogućeg štetnog uticaja“.

„U slučaju da se sprečavanje i ometanje TV ekipa nastavi, mediji bi trebalo da kategorički zahtevaju adekvatno reagovanje državnih organa, nezavisno od njihove verovatno male spremnosti na to, pa čak, povodom eventualne štete koju trpe i da potraže sudsku zaštitu“, ocenio je Šabić.

Obezbeđenje gradilišta fabrike Linglong je i u maju ometalo ekipu jedne holandske televizije da ispred budućeg postrojenja snimi izjavu lokalnog aktiviste Ivana Živkova.

Komentari

Vaš komentar