Šabić: Autentično tumačenje pojma funkcioner primer urušavanja pravnog poretka

Vesti 13. feb 202113:15 5 komentara
N1/arhiva

Advokat i bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ocenio je da najavljeno glasanje u Skupštini Srbije radi davanja autentičnog tumačenja pojma javni funkcioner u Zakonu o sprečavanju korupcije kao i ceo postupak s tim u vezi, predstavlja "još jedan primer sve bržeg urušavanja pravnog poretka".

Šabić je za agenciju Beta ukazao da se ne radi o tumačenju već faktički o „menjanju zakonske norme“, što je, kako je naveo, „nedopustivo, nezavisno od motiva“.

Povezane vesti

„Autentično tumačenje i u teoriji prava i u praksi uređenih država je pravni instrument kojim se otklanjaju izvesne nedoumice u vezi sa značenjem eventualno nedovoljno preciznih normi zakona, a nikako način da se menjaju odredbe zakona, dok se u Srbiji koristi upravo u ovu drugu svrhu“, rekao je Šabić.

Navodeći da Zakon o sprečavanju korupcije „jasno predviđa“ da se pod pojmom funkcionera podrazumeva „svako izabrano, imenovano ili postavljeno lice u organu vlasti“ i da tu ne utvrđuje bilo kakve izuzetke, Šabić je ocenio da usvajanjem predloženog tumačenja „vrlo veliki broj imenovanih ili postavljenih lica neće biti treirani kao funkcioneri i neće imati obaveze utvrđene tim zakonom“.

„Ostalo je neobjašnjeno iz kojih razloga je podnet predlog za autentično tumačenje, ali zna se da je nakon sednice nadležnog odbora javnosti predočeno da je odbor odlučio da skupštini predloži neverovatno, bukvalno skandalozno tumačenje po kom bi iz kruga funkcionera bili izuzeti oni koje imenuju ili biraju predsednik Republike, Vrhovni kascioni sud, Državno veće tužilaca i ministri“, naveo je Šabić.

Dodao je da bi usvajanje takvog tumačenja proizvelo „bizarne“ posledice, pa bi „pet sudija Ustavnog suda koje bira skupština bili funkcioneri a deset sudija koje biraju predsednik Republike i VKS, ne bi bili funkcioneri“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare