Suđenje za nesreću u Doljevcu, iskaz policajaca koji su prvi došli na lice mesta

Vesti 20. apr. 202112:46 > 19:4514 komentara
Podeli:

Poslednja svedočenja u postupku protiv vozača Koridora Srbije za nesreću kod Doljevca, kada je u januaru 2019. godine poginula Stanika Gligorijevic. Policajac Nikola Mitić, koji je sa kolegom Bratislavom Micićem prvi stigao na mesto nesreće 31. januara 2019. godine, svedočio je u Osnovnom sudu u Nišu, posle čega je sudija najavio iznošenje završnih reči za četvrtak, 22. april.

Dvojica svedoka, policajci Nikola Mitić i Bratislav Micić, pojavili su se sa zakašnjenjem danas na suđenju u postupku protiv vozača Koridora Srbije Dejana Stanojevića zbog izazivanja nesreće na nekadašnjoj naplatnoj rampi Doljevac, kada je poginula Stanika Gligorijević, a povređena njena sestra.

Policajac Mitić je na početku rekao da je bilo magle na putu kada je dogodila nesreća i dok su dolazili do rampe, ali da nije bilo padavina. Pravni zastupnik porodica oštećenih Božo Prelević ponovo je zatražio dostavljanje snimka sa nedostajuća „dva minuta“, dodajući da je dopis poslao i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Povereniku za informacije od javnog značaja.

Sudija Miško Radivojević najpre je izdao naredbu za prinudno dovođenje svedoka, policajaca Nikole Mitića i Bratislava Micića na sledeće ročiste, ali se od toga brzo odustalo jer je advokat Božo Prelević, koji je i tražio da svedoče, odustao jer je, kako je rekao, „očigledno da odugovlače“. Sa sat vremena kašnjenja, svedoci su se, ipak, pojavili, pa je sud odlučio da ipak ispita policajca Mitića. On je na početku rekao da je bilo magle na putu kada je dogodila nesreća i dok su dolazili do rampe, ali da nije bilo padavina.

Inače, reč je o svedocima koji su prvi došli na mesto nesreće, čije je ispitivanje započeto ranije, ali nije završeno, jer je na jednom od prethodnih ročišta, iskaz stigao da da samo jedan od njih. Dvojica policajaca, navodi reporter N1, nisu se pojavila ni na prethodnom ročištu, kada je sudija izrekao novčanu kaznu, ali je naknadno, kako je danas potvrdio, dobio opravdanja za izostanak.

„Odlučujem da se glavni pretres nastavi čitanjem pisma i dokaza“, rekao je sudija Radivojević. U pitanju su dokazi poput izveštaja Zavoda sa sudsku medicinu, medicinskih ustanova, Zavoda sa hidro-meteorologiju (zbog vremenskih uslova), prenosi reporter N1.

I Mitiću, ali i drugom svedoku, njegovom kolegi Bratislavu Mićiću, prikazan je snimak sa nadzornih kamera, koji je već među dokazima. Kako je na sudu rekao Bratislav Micić, na snimku „nema onoga kada su stigli i parkirali se u datom vremenu“.

„Ovaj snimak ne odgovara stvarnom stanju“, preneo je sudija Miško Radivojević njegove reči u zapisnik. Naime, vozilo je došlo iz pravca Naisa, a ne kao na snimku – iz pravca Leskovca, kaže.

„Parkirao sam ga ispred barijera, koliko se sećam, ukoso, kako bi sprečio kretanje i u susednom naplatnom kanalu“, izjasnio se policajac.

U jednom delu video materijala vidi se kako Nikola Mitić, policajac koji je sa njim svedočio, vrsi polukružno okretanje, parkira ispred barijera iz drugog pravca, ali sam u kolima, bez kolege.

Mitić se, kako je rekao, ne seća zašto je okretao vozilo u dato vreme, a potvrđuje da je na snimku on kako izlazi iz auta. Prelević je ponovo zatražio dostavljanje video snimaka i čuvena „dva minuta“ koja do sada sud nije video, ali jeste predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je o tome javno govorio.

Podsećamo, Prelević je ranije govorio o tome da nema materijalnih dokaza o tome ko je zapravo bio za volanom u trenutku nesreće. Vozač bivšeg direktora Koridora Dejan Stanojević je još na prvom ročistu delimično priznao krivicu, ali je govorio i o magli i vlazi na kolovozu.

Ali, kako se do sada moglo čuti na ročištima, povrede Zorana Babića koji je, zvanično, bio na zadnjem sedištu, karakteristične su za nekoga ko je bio na mestu vozača. Prelević je zatražio ponovno saslušanje predstavnika komisije veštaka, koji je već saslušan, pa je sud taj predlog odbacio.

I Babić je svedočio kao oštećeni. Takođe i porodica poginule Stanike Gligorijević i njene sestre Mirjane Aleksić, koja je takođe povređena u nesreći. Aleksićeva, takođe, insistira da sud vidi dva minuta sa nadzornih kamera na nekadašnjoj rampi Doljevac, koja u materijalu nedostaju, a smatra da bi baš to dalo sve neophodne odgovore. Zahteva izdržavanje, jer je, kako je tvrdila za medije, nesposobna za rad posle nesreće.

Zahtev Vučiću da dostavi snimak

Advokat Božo Prelević predstavio je na ročistu dopis predsedniku Republike Srbije u kome se zahteva da dostavi snimak u „spornom“ delu od dva minuta.

Predlaže da se i to izvede kao dokaz jer „treba reći da je ovo sudsko veće pokušalo da pribavi sve dokaze“ ali da nije uspelo, pa sudi na osnovu raspoloživih. Prelević kaže da je i Povereniku za informacije od javnog značaja dostavljen isti dopis, ali ni na jedan, navodi, nije dobio odgovor.

Komentari

Vaš komentar