Sa Mađarskom „u ljubavi“, da li je Srbija na putu integracija u dobrom društvu?

Vesti 08. jul 202119:06 30 komentara

Još jednom je potvrđeno da su Beograd I Budimpešta u nikada boljim odnosima i da se Mađarska nedvosmisleno zalaže za hitan prijem Srbije u Uniju. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je jačanje saradnje sa Višegradskom grupom, a mađarski premijer nije propustio priliku da upozori na opasnost novog talasa masovnih migracija. Da li je Srbija trenutno na putu evrointegracija u dobrom ili je, ipak, upala u loše društvo?

Uvek rado viđen gost, toliko da ga neki vide i kao domaćina. Zbog Orbana, mađarska zastava podignuta čak i na terasi Predsedništva – ide to uz zaključak Vučića da istorija ne zna za bolje odnose dve zemlje od ovih trenutnih. Predsednik Srbije u zvaničnoj Budimpešti vidi faktor stabilnosti i zahvalan joj je na podršci.

„Mnogi govore da podržavaju pristupanje Srbije EU, ali malo ko to čini i hrabro i otvoreno, spreman da zbog Srbije pretrpi čak i kritike, čini kao što to činite vi“, rekao je predsednik Srbije.

„Mislim da ta podrška nama ne može da doprinese mnogo, sigurno, jer nije Mađarska ta koja će odlučivati o ubrzanju evropskih integracija, ali nečijim ušima prija da dobijete uopšte podršku od bilo koga“, kaže Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku.

Povezane vesti:

A Orban za sebe kaže da je političar koji prerano zna da je u pravu, pa objašnjava.

„Zapadnjaci govore o nekoj vrsti zasićenja, ali ako Brisel bude odlagao proširenje, Unija će tapkati u mestu i na kraju se raspasti. Svaki region ima centralnu zemlju. U vreme naše integracije to je bila Poljska, a Srbija je ključna zemlja i EU treba da shvati da bez nje ni Zapadni Balkan neće biti integrisan“, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

U Evropskom pokretu kažu da zagovaranjem proširenja, Mađarska pokušava da ojača svoju poziciju u Briselu, ali da nije u poziciji da tek tako nametne neku odluku.

„Kad neko zagovara nešto u vaše, ime morate da vodite računa ko je taj i koja je njegova težina. U EU postoji jasna podela na ove koji se zalažu za vladavinu prava i vrednosti EU, to su zapadne i severne države i na drugoj strani je Višegradska četvorka i Srbija nažalost dobija imidž nekoga ko se svrstava uz tu grupaciju“, rekao je Vladimir Međak iz Evropskog pokreta.

Potvrdio i predsednik.

„Ali ćemo povećavati našu saradnju i sa Mađarskom i sa zemljama Višegradske grupe“, rekao je Vučić.

A mađarski premijer je otvorio i pitanje ograda, odnosno, kako je rekao, pandemija je do sada skrivala jednu opasnu pojavu.

„Masovne migracije opet kucaju na vrata, tako da ćemo opet imati satri i dobro poznati problem koji dolazi sa juga i istočnih zemalja. Avganistan već sada napušta stotine hiljada ljudi i bez prepreka stižu do Turske, a to je samo jedan korak od Balkana. Bez snažne Srbije, ni Mađarska neće biti sigurna i zato je vreme za članstvo u EU“, kaže Orban.

Zbog zalaganja za članstvo Srbije u EU, Vučić je Ordenom srpske zastave prvog stepena odlikovao šefa mađarske diplomatije Petera Sijarta, a za Orbana ručak.

„A mi sad idemo na jedno lepo mesto sa pogledom na Dunav, ja ću da pijem vino, Viktor će da razgovara o svim važnim projektima i da još malo dobrog i korisnog vremena zajedno provedemo“, poručio je predsednik Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare