S padom broja zaraženih pada i broj vakcinisanih, apel lekara da ne bude tako

Vesti 07. dec 202117:15 > 17:16 8 komentara

Milena Turubatović sa vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu rekla je za N1 da prethodnih dana imaju smanjen obim vakcinacije. "Pozivamo i građane koji su davno primili prve dve vakcine, u januaru, februaru, da dođu na treću, a posebno na one koji nisu ni prvu dozu primili, jer je to jedini pravi način zaštite od kovida. Sada je trenutak, kada je manje zaraženih, da se vakcinišu, jer je manja šansa da su bili u kontaktu sa nekim obolelim", kaže.

Prema poslednjim podacima koje je izneo državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek, vakcinisano je gotovo 59 odsto stanovništva, a s druge strane Ujedinjeni protiv kovida tvrde da je taj procenat oko 44, 45 odsto i da to nije dovoljno za potpunu imunizaciju.

Milena Turubatović sa vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu kaže da prethodnih dana imaju smanjen obim vakcinacije.

Povezane vesti

„Smanjenje broja vakcinisanih građana iz dana u dan. Dnevno imamo između 500 i 1.000 doza, što je za ovakav vakcinalni punkt malo. Apelujem na građane da dolaze u što većem broju, jer prvih doza i dalje imamo samo 20 dosto, negde do 200 vakcina dnevno“, kaže ona.

Najviše, kaže, imaju trećih doza – negde 60 do 70 odsto.

„Pozivamo i građane koji su davno primili prve dve vakcine, u januaru, februaru, da dođu na treću, a posebno na one koji nisu ni prvu dozu primili, jer je to jedini pravi način zaštite od kovida. Sada je trenutak, kada je manje zaraženih, da se vakcinišu, jer je manja šansa da su bili u kontaktu sa nekim obolelim“, kaže.

Dodaje da se smanjuje interesovanje za vakcinu kada se smanji broj obolelih.

„Mislimo da nisu dovoljno motivisani, treba da shvate da je jedina motivacija u zdravlju i zaštiti sebe i drugih oko sebe. Svaki soj je soj za sebe, ali je u svakom slučaju to kovid, ne možemo se plašiti samo određenog soja. Vakcina će štititi od bilo kog soja, treba da dođu da se vakcinišu. I vakcinisani se mogu razboleti, ali budu u lakšem obliku nego nevakcinisani“, kaže ona.

Na vakcinalnom punktu na Sajmu, dodaje, dostupno je svih pet vakcina.

„Dajemo ih svakodnevno, radimo svakog dana i vikendom od 8 do 15.30h. Možda je najveće interesovanje za Fajzer vakcinu, jer je priznata u većini zemalja sveta, oni koji su čekali Sputnjik primaju to, sad se proizvodi na Torlaku. Moderne imamo svakodnevno davanje negde 30 do 50 doza, tu nam je već standardno, prisutna je jedno tri nedelje, interesovanje ne opada. Slična je Fajzeru, odlična preporuka jeste i za nju“, kaže Turubatović.

Na prvom mestu, ističe, svi mi treba da se držimo distance, nošenja maski, održavanja higijenskih uslova i naravno vakcinacija.

„Sve to zajedno može nas dovesti do toga da se epidemija smanji. Ja kao lekar mogu da se nadam da će ljudi shvatiti značaj svog zdravlja i svoje okoline, vakcinacijom mogu da olakšaju i sebi i okolini“, kaže.

Kako kaže, trude se da privuku građane da im bude što dostupnija vakcinacija, na svakom koraku – u domovima zdravlja, tržnim centrima, na Sajmu…

„Ja pratim podatke Batuta, našeg Instituta za javno zdravlje koji jeste jedini validan za broj vakcinisanih, verujem da Ministarstvo zdravlja ima njihove podatke, nešto manje od 60 odsto je vakcinisanih građana“, kaže ona.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare