RZS saopštio koliko je dosad popisano stanovništva, domaćinstava i stanova

Vesti 07. okt 202208:49 1 komentar

Republički zavod za statistiku (RZS) saopštio je da je za šest dana Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova popisano više od 1.350.000 stanovnika.

U Srbiji je 1. oktobra počeo 28. po redu Popis stanovništva, a na teren je izašlo oko 15.000 popisivača, koji su za šest dana popisali više od 1.350.000 stanovnika, 650.000 stanova i 500.000 domaćinstava.

Podsetimo, građani nisu dužni da popisivače puštaju u svoje domove, jer popis može da se obavi i ispred ulaza u stan. Takođe, ukoliko je neko bolestan i zbog toga ne može da pusti popisivača u stan, ili se prosto plaši kontakta zbog epidemije koronavirusa, postoji i opcija da se u izuzetnim slučajevima popisivanje obavi telefonskim putem.

Pročitajte još:

Svi popisni obrasci nalaze se u aplikaciji koju koriste popisivači, a najpre se unose podaci za zgradu, zatim za stan, potom za domaćinstvo, a onda i za sve članove pojedinačno. Za decu mlađu od 15 godina odgovori se prikupljaju od roditelja, usvojitelja, staratelja ili hranitelja. Popisni upitnik za domaćinstvo i stan sa svim pitanjima možete pogledati OVDE, a pitanja koja će biti postavljena svakom članu domaćinstva OVDE.

Dodatne informacije o popisu građani mogu da dobiju pozivanjem broja 0800 444 005, a ti razgovori se ne naplaćuju.

Popis traje do 31. oktobra, sprovodi ga RZS, a finansiran je sredstvima EU i kofinansiran sredstvima Vlade Srbije.

Prve rezultate popisa možemo očekivati krajem novembra, kada će biti objavljeni preliminarni podaci o ukupnom broju lica, stanova, domaćinstava na nivou Republike Srbije ili po opštinama.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare