Ruzvanoli: Zbog energetske krize Kosovo u vanrednom stanju

Vesti 14. dec 202121:134 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Kosovska energetska korporacija (KEK) upozorila je da je posle ispadanja "bloka B2" Termoelektrane "Kosovo B" u opasnosti i "blok B1", a ministarka privrede Artane Ruzvanoli ocenila je da je zbog povećenih zahteva za energentima i visokih uvoznih cena "Kosovo u vanrednom stanju", prenose mediji na albanskom.

Gazeta ekspres navodi da su se u „bloku B1“ pojavili tehnički nedostaci i da se ta elektrana približava gašenju proizvodnje.

Kosovu večeras preti opasnost da ostane sa bez 550 megavati sati struje iz domaće proizvodnje, a pored energetske krize na nacionalnom nivou, Priština rizikuje da ostane bez centralnog grejanja.

Lokalna proizvodnja električne energije u KEK trenutno iznosi oko 360 megavati, a potrošnja je dostigla 1.200 megavati.

Energetska kriza pogoršava budžetsko opterećenje, s obzirom da je trenutna tržišna cena najviša ikada, jer je na berzama cena megavata oko 300 evra, prenosi Kosovo onlajn pisanje prištinskih medija.

Na alarmantnu situaciju upozorila je i ministarka privrede Artane Rizvanoli, koja je rekla da je zbog povećanih zahteva za energentima i visokih uvoznih cena Kosovo u vanrednom stanju.

„Imali smo relativno dobru situaciju, s obzirom da smo se od početka novembra oslanjali uglavnom na naše proizvodne kapacitete, koji su bili dovoljni da pokrijemo potražnju, ali je sa zahlađenjem i povećanjem potražnje za električnom energijom povećana i potražnja za uvozom. Uvozna cena struje je veoma visoka, što dovodi do vanredne situacije“, kazala je Rizvanoli.

Komentari

Vaš komentar