Ružić: Zakoni za unapređenje obrazovanja na svim nivoima

Vesti 21. dec 202113:15 > 14:40 0 komentara
BRANKO RUZIC
Tanjug/Rade Prelić

Poslanici Skupštine Srbije počeli su objedinjeni zajednički pretres 10 tačaka iz oblasti obrazovanja, kulture i medija. Obrazlažući prvih šest zakona Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da je reč o zakonima kojima se unapređuje obrazovanje na svim nivoima.

Govoreći o predlogu Zakona o inovacionoj delatnosti ministar je podsetio da je ta oblast prvi put uređena 2005. godine, definisana je priroda inovacione delatnosti, donošenje godišnjih programa odnosno projekata i način njihove realizacije.

„Prema planu rada Vlade za 2021. godinu predviđeno je donošenje ovog zakona kojim se omogućuje uključivanje inovacionog sistema Srbije u evropski istraživački prostor i inovacionu uniju. Inovacioni sistem se usmerava prema istraživanjima koja za rezultat imaju inovacione proizvode i procese koji podstiču privredni i društveni razvoj, a planira se i otklanjanje prepreka za pristup finansijskim sredstvima i daje se podsticaj transferu tehnologija u privredu“, rekao je Ružić.

Dodao je da se zakonska rešenja usklađuju sa evropskom praksom.

Kada je reč o izmenama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju on je usklađen sa zakonom o osnovama obrazovanja i vaspitanja i to u delu koji se odnosi na uvođenje državne mature, rekao je Ružić uz podsećanje da je taj projekat odložen na sledeću školsku godinu za trogodišnje škole, odnosno na 2023-24 za opšteumetničku i stručnu maturu.

Izvor: RTS

Izmene se odnose i na učenike koji zbog zdravlja pohađaju nastavu od kuće, na pripremnu nastavu za upis na fakultet i na upis učenika koji su se školovali u inostranstvu, ili u stranoj školi u Srbiji.

Izmene Zakona o predškolskom obrazovanju i vaspitanju odnose se na dvojezično pohađanje nastave, bilo na srpskom i engleskom, bilo na nekom od jezika nacionalnih manjina, dodao je ministar.

Ministar je obrazložio i izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja potrebne zbog pripreme za realizaciju ispita kojim se završava određeni nivo obrazovanja.

Izmene Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju takođe su potrebne zbog usaglašavanja ovog seta zakona, a novine se odnose na muzičke škole gde izuzetno mogu da se ostvaruje i program srednjeg obrazovanja.

Predlozi zakona o izmenama i dopunama Zakona o prosvetnoj inspekciji odnose se na preciziranje odredbi koje su sadržane u zakonima koji su doneti u međuvremenu, rekao je Ružić i precizirao da se odnose na mogućnost nabavke službene odeće i obuće za inspektora, kao i nadležnosti inspektora na nivou grada, pokrajine ili republike.

Još četiri zakonska predloga u okviru iste tačke dnevnog reda obrazložila je Ministarka kulture Maja Gojković.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!