Ružić: Vakcinacija studenata protiče perfektno, na raspolaganju tri vakcine

Vesti 25. mar 202111:30 > 11:48 19 komentara

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić ocenio je da vakcinacija studenata protiče "perfektno" i da su im na raspolaganju tri vakcine - AstraZeneka, Fajzer i Sinofarm.

Ružić je tokom posete Studentskoj poliklinici, koja je jedan od punktova za vakcinaciju, rekao da su za proces imunizacije beogradskih studenata određena još dva punkta – u Studentskom domu „Karaburma“ i u Studentskom gradu na Novom Beogradu.

„Studenti se u velikom broju prijavljuju za vakcinaciju, a pozive dobijaju dan ranije, u grupama od po šestoro“, naveo je Ružić.

Prema rečima v. d. direktorke Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata dr Marije Obradović, do sada su vakcinisani studenti iz prioritetnih grupa, kao i studenti završne godine medicine.

Anketa, koja je sprovedena među studentima, pokazuje da je 20 odsto njih spremno da se vakciniše.

Direktor ustanove Studentski centar „Beograd“ Goran Minić rekao je da je do sada 0,2 odsto studenata bilo zaraženo koronavirusom, ali da su uglavnom imali lakšu ili srednje tešku kliničku sliku.

„Zaraženi studenti se nalaze ili u stacionaru u Ulici prote Mateje ili u izdvojenom delu studentskog doma ‘Lola’, koji je prilagođen lečenju kovid bolesnika“, rekla je ona.

Odvojeno krilo studentskog doma „Lola“ je, za sada, prazno, dok je Stacionar, koji poseduje 15 ležajeva namenjenih za kovid bolesnike, trenutno bez slobodnih mesta, navela je Obradović.

Ružić je izjavio da je do sada vakcinisano 44.000 prosvetnih radnika, a studentima je zahvalio na odgovornom odnosu, jer do sada nije bilo intenzivnijeg zaražavanja koronavirusom na fakultetima i u studentskim domovima.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare