Ružić: Semafor model nije propao – uveden da bi važio, biće nijansiranja

Vesti 13. sep 202113:20 > 14:56 62 komentara

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je za N1 da epidemijska situacija u školama nije alarmantna i da zbog toga ministarstvo ne planira da prekida održavanje nastave na regularan način. "Semafor model nije propao, on je realno stanje, refleksija godišnjih odmora, odlazaka na more. Situacija nije alarmantna, obrazovni sistem pokazuje rezistentnost, ne razmišljamo o prekidanju obrazovno-vaspitnog rada na regularan način", kaže Ružić.

Dodaje da je semafor model „uveden da bi važio“ i da će biti inoviran.

Povezane vesti:

„Ne vidim šta je nejasno, precizno je naznačeno šta je predviđeno. Svakog petka sve škole dobijaju naznake. Manje od jedan odsto je zaraženih što se tiče dece, 1,3-1,4 odsto nastavnog i vannastavnog osoblja, to je podatak od pre 3 dana. Semafor model je najavljen kao model koji će biti inoviran u skladu sa situacijom na terenu, imamo sastanak sa Batutom da utvrdimo na koji način ćemo ga nijansirati, ne očekujemo probleme“, rekao je Ružić i ponovio da je vakcincija jedini lek.

Ružić koji je danas primio i treću, buster dozu, pozvao je sve prosvetne radnike da se vakcinišu.

„Primio sam Fajzer, ali to je manje važno. Ukoliko želimo da steknemo kolektivni imunitet potrebno je da više od 75 odsto ljudi bude vakcinisano, da ne potpadamo pod teorije zavere – vakcina je civilizacijska tekovina, govorimo to svih ovih meseci, Srbija je obezbedila sve, dozvolili smo izbor, sada nije pitanje individualne odgovornosti već kolektivne i solidarnost, naročito se to odnosi na prosvetne i zdravstvene radnike, koji rade najsenzibilniji posao, zahvalan sam im. Važno je da se što veći broj njih vakciniše, Brnabić je najavila zelene sertifikate, krajnje je vreme da presečemo, da oni koji su vakcinisani ni na koji način ne bi smeli da budu diskriminisani, ružno je da se okrene priča na nešto što je protivno zdravoj logici“, rekao je on.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Pogledajte celu emisiju N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare