Ružić: Prevencija i edukacija su ključni kada je reč o maloletničkom nasilju

Vesti 03. okt 202209:305 komentara
Izvor: Shutterstock/ilustracija

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić je, govoreći o potencijalnim izmenama Zakona o maloletničkoj delinkvenciji, ocenio je da nije problem u samom zakonu, već da su prevencija i edukacija ključni kada je reč o maloletničkom nasilju.

„Pooštravanje sankcija ili sankcionisanje nije rešenje. Mislim da mehanizmi već veoma dugo postoje u našem zakonodavnom okviru, ali ne smemo zaboraviti da smo mi odrasli ti koji dajemo model ponašanja deci i potrebno je da toga budemo svesni“, rekao je Ružić za RTS.

Pročitajte još

Naveo je da su i mediji oni koji na neki način indukuju to ponašanje, na koji način se percipira nasilje ili neko drugo rizično ponašanje i da se tom temom „kao društvo moramo ozbiljnije pozabaviti“.

„Što se tiče zakona, tu nije problem. Stvar je zaista u prevenciji, u edukaciji u sinergiji roditelja, lokalnih samouprava, nadležnih institucija i škola i svakako promociji vrednosnog sistema koji je normalan u 21. veku, a ne nekih kvazi vrednosti zbog kojih se svaki dan raspravljamo“, ocenio je on.

Govoreći o energetskoj krizi, Ružić je istakao da se ona reflektuje na sve sfere društva, pa i na obrazovni sistem, ali istakao da veruje da će i ovog puta, kao i tokom pandemije koronavirusa, on biti u fokusu države.

Ministar je naglasio i da je veoma važno da organi rukovođenja u školskim ustanovama povedu računa o mogućnosti da se uštedi na električnoj energiji, podsećajući da je to preporuka i vlade i resornog ministarstva.

Na pitanje kada će biti topli radijatori u školama, ministar je odgovorio da će to biti „kada počne grejna sezona“.

Ružić je dodao i da Tim za škole, koji prati situaciju vezanu za koronavirus, redovno zaseda i da je stanje u školama redovno, a da se nastava odvija neposredno.

„Škole nisu bile mesto transmisije ni u vreme onih najtežih dana tokom koronavirusa, ne vidim razlog da se bilo šta u tom smislu menja. Naravno da, ukoliko dođe do nekih alarmirajućih podataka, da ćemo preduzeti određene korake, ali za sada, od 1. septembra, stanje je redovno“, kazao je ministar.

Komentari

Vaš komentar