Ružić: Nije realno da učenici do šestog razreda pređu na onlajn nastavu

Vesti 26. okt 202109:44 > 13:05 153 komentara
Shutterstock

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da će o modelima nastave u školama, zbog povećanja broja infekcija koronavirusom, razgovarati u četvrtak sa predstavnicima Kriznog štaba za suzbijanje epidemije na sastanku Tima za škole.

On je za RTS ocenio da će, s tim u vezi, biti „doneta najbolja moguća odluka za decu“.

Ružić takođe smatra da „nije realno da deca predškolskog uzrasta i da učenici do petog i šestog razreda u ovom momentu bez vanredne situacije pređu na onlajn nastavu jer je osnovno pitanje ko će čuvati tu decu“.

Video: RTS

Reforme u obrazovanju

Povodom reformi u obrazovanju, odnosno usklađivanjima sa standardima Evropske unije, Ružić je rekao da je EU za te namene sa više od 100 miliona evra podržala „reformu svih nivoa obrazovanja u Srbiji“, kao i da je u okviru toga obezbeđena podrška za uvodjenje dualnog obrazovanja, u kome trenutno učestvuje oko 10.000 učenika i više od 800 kompanija.

Ružić je dodao da se najznačajnije reforme odvijaju zahvaljujući podršci EU, koja je i najveći donator u oblasti obrazovanja.

„Želimo da sebe pozicioniramo u akademskom i obrazovnom svetu na način koji će korespondirati sa najmodernijim sistemima u Evropi“, rekao je Ružić.

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre je rekao da „obrazovanje mora da bude prilagođeno vremenu, i da se obrazovanje menja jer mora da se prilagođava potrebama tržišta rada“.

„Obrazovanje treba da bude i visokokvalitetno i relevantno i zato moramo da inoviramo. EU je dala preporuke zemljama članicama, ali i Srbiji kao kandidatu“, rekao je Žiofre.

Prema njegovim rečima, poglavlje 26 u pretpristupnim pregovorima je ono u kome je Srbija napravila „najveći napredak“ i privremeno je zatvoreno uz ocenu „umerene pripremljenosti“.

Još 2.500 radnih mesta u prosveti

Ružić je najavio, u razgovoru sa predstavnicima reprezentativnih sindikata iz te oblasti, da će u narednom periodu biti raspisani konkursi za zaposlenje 2.500 ljudi na neodređeno.

„Ovo su sjajne vesti i na ovaj plemeniti poziv se odazivaju posebni ljudi, svesni da je ugrađivanje znanja u našu decu najbolji zalog za budućnost“, rekao je Ružić.

Kako se navodi u saopštenju, Ružić je rekao da će to ministarstvo i Vlada Srbije raditi i na rešavanju i drugih problema koji će doprineti pobošljanju položaja prosvetnih radnika.

Predstavnici sindikata kazali su kako je od velikog značaja da se sprovede reforma sistema plata ili obezbedi povećanje plata.

„Državni sekretar u Ministarstvu finansija Saša Stevanović rekao je da se može očekivati kratkoročno povećanje plata u prosveti, ali i da je zahvaljujući digitalizaciji finansijskog sistema moguće bolje sagledati i efekte reforme“, rekao je Stevanović.

Sastanku su prisustvovali Valentina Ilić iz Sindikata obrazovanja Srbije, Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika, Slobodan Brajković iz Sindikata radnika u prosveti Srbije i Slavko Derenj iz UGSPR Nezavisnost.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare