Ružić: Na budžetu ove godine gotovo 30.000 studenata i postdiplomaca

Vesti 28. maj 202113:44 1 komentar
Branko Ružić
N1/arhiva

Ministar prosvete Branko Ružić saopštio je da će iz budžeta ove godine biti finansirano studiranje skoro 30.000 studenata i postdiplomaca.

Vlada Srbije donela je odluke o broju budžetskih studenata na osnovnim akademskim, stukovnim, master i doktorskim studijama u akademskoj 2021/2022. godini.

„Iz budžeta će ove godine biti finansirano studiranje skoro 30.000 studenata i postdiplomaca. Veliki je broj akreditovanih studijskih programa, a od ove godine biće dostupne i dualne akademske i strukovne studije“, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i naglasio da ulaganje u znanje mladih generacija daje rezultate koji su važni, ne samo za živote mladih ljudi, već i za napredak zemlje i njen brži razvoj.

Ukupan broj studenata koji se mogu upisati u prvu godinu studijskih programa osnovnih strukovnih, akademskih i integrisanih studija je 18.083, dok je broj studenata koji će upisati prvu godinu studijskih programa osnovnih strukovnih studija je 4.612, navodi se u saopštenju.

Od ovog broja, kako se dodaje, 507 studenata upisuju se po afirmativnim merama – studenti sa invaliditetom, pripadnici romske nacionalnosti i državljani Republike Srbije koji su završili srednju školu u inostranstvu.

Beogradski univerzitet će ove godine na budžet upisati 9.901 studenta, Univerzitet u Кragujevcu 2.682 studenata, Univerzitet u Nišu 3.299 studenata, Univerzitet u Prištini 1.206, Univerzitet u Novom Pazaru 708 studenata i Univerzitetu umetnosti u Beogradu ukupno 287 studenata, navode iz Ministarstva.

Na master studije na budžetu biće upisano 5.953 studenata, a na doktorske studije 776.

S obzirom na to da se odlukom Vlade Srbije utvrđuje samo broj studenata koji se finansiraju iz budžeta Republike Srbije, broj samofinansirajućih studenata koji se mogu upisati u prvu godinu biće poznat nakon što visokoškolske ustanove raspišu konkurse za upis, pojašnjava se u saopštenju.

Vlada Vojvodine donosi odluku o broju studenata na Univerzitetu u Novom Sadu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare