Ružić: EU prepoznala postignute rezultate u oblasti obrazovanja

Vesti 02. nov. 202112:5719 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/Jadranka Ilić

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da je zadovoljan rezultatima koji su u oblasti obrazovanja postignuti u proteklih godinu dana, kao i zbog toga što je te napore prepoznala i podržala Evropska unija.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, na sednici Međuministarskog saveta za praćenje i usmeravanje sprovođenja reforme u oblasti obrazovanja, istaknuto je da „Evropska komisija pozdravlja novu Strategiju razvoja obrazovanja do 2030. godine i nameru da se osigura nastavak reformi u Srbiji“.

Ministar Ružić je podsetio da su status i tok reforme obrazovanja u Srbiji i tokom prethodnih godina dobijali pozitivnu ocenu Evropske unije i izrazio zahvalnost EU zbog podrške Srbiji u realizovanju sistemskih reformi u oblasti obrazovanja u proteklom periodu.

Ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre čestitao je na rezultatima koje je Srbija postigla u oblasti obrazovanja, a koji su navedeni u godišnjem izveštaju u procesu pridruživanja Srbije EU.

On je ocenio da je to važan tranzicioni period za Srbiju i kao primer uspešnih reformi naveo modernizaciju kurikuluma u osnovnim i srednjim školama, Nacionalni okvir kvalifikacija, kao i proces digitalizacije nastave.

Istakao je da je potrebno da Srbija nastavi da radi na ključnim pitanjima, kao što je sistemska podrška deci iz ranjivih kategorija i da je potrebna dodatna podrška i fokus na ranom obrazovanju.

Žiofre je dodao da su potrebni dalji napori u kontekstu uspostavljanja koherentnog informacionog sistema, koji će uključivati i međunarodne indikatore i postizanje pune usklađenosti mehanizma obezbeđivanja kvaliteta u visokom obrazovanju sa preporukama Evropske asocijacije za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA).

Komentari

Vaš komentar