Ružić: Školama promenjeni mejlovi, ali ne da bi se sprečile dojave o bombama

Vesti 29. jun 202212:44 > 13:43 4 komentara

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da nije bilo nijednog propusta u organizaciji i pripremi završnog ispita za osmake, uz ocenu da je to zahvaljujući promenama u načinu rada, unapređenju bezbednosnih i procedura pregledanja testova, ali i digitalizaciji celog procesa.

Ministar Ružić je, odgovarajući na pitanje N1 da li je tačno da je bezbednosno pitanje rešeno tako što su školama promenjeni mejlovi, Ružič je odgovorio da „takve informacije imaju pežorativan model u samom plasiranju“.

„Radi se o jednom operativnom planu koji je postavljen mnogo ranije, želimo da sa aspekta poslovne korespodencije, da ta komunikacija sa ustanovama srednjeg i osnonovnog obrazovanja bude na profesionalnom nivou. Imali smo situaciju da te elektronske adrese školskih ustanova uopšte ne asociraju na to da se radi o školama, čak su u nekim slučajevima korišćeni privatni mejlovi. Moja odluka je bila da se to promeni, smatram da je to obaveza jednog ozbiljnog ministarstva i svake ozbiljne školske ustanove. Nije to bio način i model da se bilo šta predupredi i spreči, sprečili smo i predupredili na način koji je držan skoro mesec dana u tajnosti, čim držite nešto u tajnosti, sve prođe dobro“, rekao je on.

„Ove godine je organizacija završnog ispita bila poseban izazov zbog mogućnosti da stignu dojave o postavljenim bombama u školama, ali smo u saradnji sa MUP-om i drugim nadležnima učinili sve da podignemo nivo bezbednosti“, rekao je Ružić, a saopštilo ministarstvo.

Pročitajte još

Ružić je istakao da su preduzete aktivnosti „dale očekivane rezultate i da nije bilo ni jednog propusta u organizaciji i pripremi u ova tri dana“.

„Uspeli smo zajedničkim snagama da obezbedimo jednake uslove za polaganje, kao i neophodnu podršku. Želim svim učenicima da upišu željene škole i odaberu zanimanja o kojima su oduvek maštali i koja će ih voditi ka sigurnoj budućnosti“, naveo je ministar.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće dostupni na portalu Moja srednja škola (mojasrednjaskola.gov.rs.) u petak, 1. jula, dok će konačni rezultati završnog ispita biti objavljeni 5. jula.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare