Ruski advokat oktriva kako su njega i opozicionare špijunirali u Beogradu

Vesti 13. avg 202222:14 > 14. avg 2022 15:5372 komentara
Podeli:
Izvor: Dimitrij Zahvatov

Advokat Dimitrij Zahvatov, učesnik seminara koji je u maju prošle godine u Beogradu organizovala ruska opozicija, rekao je za dnevni list "Nova" da je jedan od razloga hapšenja aktiviste Vladimira Kara-Murze to što je srpski ministar Aleksandar Vulin predao Moskvi transkripte prisluškivanih razgovora ruskih opozicionara. On ističe da je zajedničkom akcijom srpske i ruske bezbednosne službe, pored Kara-Murze, uhapšen i Andrej Pivovarov, još jedan opozicioni prvak i protivnik režima Vladimira Putina.

Pročitajte još:

Sud u Moskvi je ove nedelje doneo odluku da produži na dva meseca pritvor opozicionaru Vladimiru Kara-Murzi, koji je javnosti u Srbiji postao poznat nakon što je obelodanio aferu o prisluškivanju ruskih opozicionih aktivista u Beogradu u koju je umešan i ministar policije, Aleksandar Vulin.

Zahvatov, koji je bio učesnik skupa u Beogradu, za dnevni list „Nova“ opisao je kako su ih pratili pripadnici MUP-a i zašto smatra da su Vulinove aktivnosti doprinele hapšenju dvojice opozicionara.

„Očigledno je da je posledica te zajedničke akcije hapšenje Andreja Pivovarova. On je uhapšen dve nedelje po našem povratku iz Srbije i pošto je Aleksandar Vulin transkripte naših prisluškivanih razgovora predao Nikolaju Patruševu, sekretaru za nacionalnu bezbednost Rusije. Uveren sam da je nakon toga (dolaska Vulina u Moskvu prim.aut) Patrušev naredio da se službe obračunaju sa opozicionim političarima, u prvom redu sa Pivovarovim i Kara-Murzom“, rekao je sagovornik „Nove“.

Kako kaže, veruje da na njega nisu krenuli do sada jer nije političar.

„Njih dvojica su bili pod žestokom prismotrom, službe su pratile praktično sve njihove aktivnosti na mrežama, zato i kažem da je očigledno kako je Pivovarov uhapšen zbog toga što je Vulin odneo sadržaj prisluškivanih razgovora Nikolaju Patruševu. I Vladimir Kara-Murza je u najvećoj meri uhapšen zbog toga. U Rusiji se tako ove stvari sprovode – ukoliko nabave dovoljno materijala da vas, prema njihovim standardima, označe kao izdajnika, tek pokreću i postupak protiv vas pred sudom. Formalni razlog zašto je Kara-Murza je uhapšen je navodno sastanak u Arizoni gde je govorio o ratu u Ukrajini“, napominje advokat.

On kaže da je priča o njihovom praćenju i prisluškivanju veoma čudna i da niko nije očekivao da će se tako nešto dogoditi.

Prema njegovim rečima, skup je organizovan u Beogradu jer nije bilo moguće organizovati ga u Rusiji.

„Postojala je namera da se on održi u našoj zemlji, ali je to prekinula policija koja je pohapsila neke učesnike. Mene su pozvali da održim predavanje na tom skupu. U početku je sve bilo mirno, ali kad smo izašli da obiđemo grad, primetio sam jednu čudnu situaciju: video sam muškarca i ženu kako sede za susednim stolom naspram nas, bila je subota. Oni gotovo da ništa nisu pili, za njihovim stolom je bio samo čaj i neki dezert, što je jasno pokazivalo da nije reč o sastanku između muškarca i žene, niti da su oni tu iz poslovnih razloga, s obzirom na to da nisu međusobno komunicirali. Jasno je bilo da su došli tu zbog nas i tada samo počeo da sumnjam da je reč o praćenju. U početku su se drugi ljudi smejali zbog toga što sam posumnjao i govorili su kako bez potrebe stvaram paranoju“, priseća se Zahvatov boravka u Beogradu.

Posle toga je, kaže, predložio da se podele u dve grupe koje će krenuti na dve različite lokacije. Deo grupe je otišao prema Kalemegdanu, a drugi su krenuli u kupovinu.

„Dok smo hodali primetio da se iza nas kreće isti onaj mladić koji je sedeo sa devojkom u restoranu. On i još jedan muškarac su se kretali za nama i bilo jasno da nas prate. Tada sam ih i fotografisao. Sutradan smo iznajmili turu brodom i nakon što smo se udaljili od pristaništa, iza broda, na udaljenosti od oko 200 metara, za nama je išao mali čamac u kom su bila dva muškarca, od kojih je jedan, prema mom sudu, isti čovek sa s početka ove priče“, ispričao je Zahvatov.

Kaže da je praćenje narednih dana bilo konstantno i da je, za svaki slučaj, fotografisao i snimio ljude koji ih špijuniraju.

„Na kraju sam odlučio da sačuvam snimke koje sam napravio, verujući da će poslužiti. Ubrzo je uhapšen Pivovarov, a nekoliko meseci kasnije priča o prisluškivanju je došla do medija“, rekao je sagovornik „Nove“.

Advokat uhapšene novinarke

On je advokat i ruske novinarke Marine Ovsjanikove, koja je antratnim transparentnom u progoramu ruske televizije osudila invaziju na Ukrajinu. Objasnio je kako se njegova klijentkinja ponovo našla u Rusiji i zbog čega je ponovo pod udarom tamošnjih vlasti.

„Moja klijentkinja, Marina Ovsjanikova je bivša zaposlena na Kanalu 1, ruske propagandne televizije. Ona je bila deo tehničkog osoblja na toj televiziji, ona nije pisala tekstove, niti je bila urednik, ali jeste obavljala određene menadžerske poslove za tu televizijsku kuću. Ona nije mogla da spava mirno kad je počeo rat, mučila ju je savest, s obzirom na to da je Ukrajinka i da je rođena u Odesi. Onda je napravila taj transparent, koji je pokazala tokom programa, i praktično je odmah uhapšena. Iako krivična prijava nije podneta, prema njoj su se ponašali kao da je kriminalac. To je bilo sredinom marta, a dan nakon hapšenja je dobila novčanu kaznu. Potom je napustila Rusiju zbog straha da bi moglo da se nastavi njeno krivično gonjenje. Međutim, ubrzo nakon toga su počeli problemi – njen bivši muž podneo tužbu protiv nje u kojoj je naveo da želi da njihova deca žive sa njim, što je bilo prilično iznenađujuće, jer se ništa nije zapravo desilo. Oni su uvek dobro funkcionisali i nije bilo problema između njih po pitanju toga ko će voditi brigu o deci. Ipak, on je odjednom odlučio da podnese tu tužbu. Ja verujem da je problem u tome što je pre napuštanja Rusije prepisala nekretnine na decu. Ideja je bila da joj se oduzmu te nekretnine i to je razlog zašto je podignuta tužba protiv nje. Na taj način Marina Ovsjanikova je uhvaćena u određenu vrstu klopke – vratila se u Rusiju kako bi učestvovala u procesu koji se vodi za starateljstvo nad decom“, objasnio je Zahvatov šta se desilo njegovoj klijentkinji.

Dodaje da je u utorak ponovo uhapšena i da je protiv nje pokrenut postupak identičan onom koji je pokrenut i protiv Vladimira Kara-Murze. Oboma im preti 10 godina zatvora.

Opširnije pročitajte na sajtu Nova.rs.

Komentari

Vaš komentar