Rumunske NVO zatražile da se protiv Bokana pokrene krivični postupak

Vesti 01. dec 202112:08 > 13:1121 komentara

Grupa od desetak nevladinih organizacija rumunske nacionalne manjine i osam članova Nacionalnog saveta Rumuna zatražila je od predsednika i premijerke Srbije da javno osude izjavu reditelja Dragoslava Bokana televiziji Pink da su pripadnici tog naroda neprijatelji države i zatražili da se protiv njega pokrene krivični postupak.

U zajedničkom saopštenju, koje je na konferenciji za novinare u Beogradu pročitao član Nacionalnog saveta Rumuna u Srbiji Danijel Petrović, ističe se da su oni šokirani što je njihovu sunarodnicu Mariniku Tepić Bokan proglasio za nacionalnog neprijatelja, koji mrzi Srbiju i srpski narod, kao i njegovom netrpeljivošću prema toj nacionalnoj manjini.

Nakon svega, da li Rumuni i dalje treba da veruju da je Srbija i država svih građana koji u njoj živer. Da li ta država jamči zaštitu nacionalnim manjinama radi ostvarivanja potpune ravnopravnosti i očuvanja njihovog identiteta, jer ono što TV Pink emituje, to je poziv na linč i satanizaciju Rumuna, upozorava se u saopštenju.

Petrović je rekao da očekuje od slobodoumnih ljudi u Srbiji da reaguju, jer „danas Rumuni, sutra može biti bilo ko, čak i pripadnici većinskog naroda“.

On je pozvao Bokanove „mentore“ da ne zloupotrebljavaju bratsku pomoć koju je Rumunija Srbiji dala nepriznavanjem Kosova, i naglasio da očekuje da državne institucije reaguju ne samo retorički, nego i da sprovode zakone.

Potpredsednik Nacionalnog saveta Rumuna Jon Magda ukazao je da se ovakve situacije dešavaju ne samo sad, nego godinama, iako su Rumuni lojalni građani Srbije i prijatelji srpskog naroda.

Duže vreme imamo probleme sa institucijama ove države. Nismo ovde došli da podržimo nijednu političku stranku, došli smo da branimo naša prava, objasnio je Magda.

On je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je osudio Bokanov govor mržnje, poručio da Rumuni od njega očekuju dela, ne interesuju ih njegove izjave da „voli Rumune“, nego da omogući da oni slobodno ostvaruju svoja prava.

Komentari

Vaš komentar