Rujević: Pukle iluzije Nemačke o tome da je sa Rusijom uopšte moguće razgovarati

Vesti 25. feb 202211:42 > 11:58 30 komentara
N1

"I u Nemačkoj je rat u Ukrajini jedina tema. To je tema koja ulazi u domaćinstva, porodice, i samo se o tome priča. Svi su u stanju šoka. Iako je dugo najavljivano da bi ovo moglo da se desi, izgleda da totalni rat protiv Ukrajine prevazilazi sve fantazije i najcrnje prognoze. Međutim, ako postoji jedan osnovni ton izveštavanja i obraćanja političara u Nemačkoj, onda je to da su sada konačno pukle iluzije Nemačke o tome da je sa Putinovom Rusijom uopšte moguće razgovarati i da to ičemu služi", rekao je za N1 novinar Dojče velea Nemanja Rujević.

Pre samo deset dana je nemački kancelar Olaf Šolc bio u Moskvi i delovalo je da je posle razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom dogovorio diplomatski put. Danas je ipak rat.

Rujević podseća da je Šolc prilikom posete Moskvi insistirao na diplomatiji i odbijao da naoružava Ukrajinu.

Povezane vesti

„Delovalo je tada da je on, na neki način, privoleo Putina da još jednom sedne za sto, a naravno da je sada jasno da od toga nije bilo ništa“, kazao je Rujević.

Govoreći o sankcijama protiv Rusije, on je rekao da je pre dva dana kada je Putin priznao Donjeck u Lugansk kao nezavisne navodne republike, Nemačka je tek tada rekala da će zaustaviti Severni tok 2.

„Međutim, gasovod nije radio i pitanje je da li bi ubrzo proradio i da nije bio ove krize. Sinoć je održan hitni samit EU u Briselu, pre kog je belgijski premijer rekao da ‘trebaju sankcije koje grizu, a ne sankcije koje laju. Da li su takve sankcije došle, tu se mišljenja razilaze“, konstatuje Rujević.

On je podsetio na široku paletu sankcija koje su uvedene protiv Rusije, ali je napomenuo da Rusija nije isključena iz platnog prometa „Swift“, što je tražio i zvanični Kijev.

„To se smatra i najoštrijom merom, da se Rusija odseče od međunarodnog platnog prometa. Kaže se da se čuva u EU za idući paket sankcija. Takođe, Nemačka i Evropa neće prestati da nabavljaju ruski gas“, kazao je Rujević i dodao da prema izvorima agencije DPA, postoji mogućnost  da sama Rusija mogla sama da zaustavi snabdevanje gasom.

Procenjuje da bi to pogodilo Nemačku, a naročito izvoznu branšu u ovoj zemlji, koja godišnje izveze u Rusiju proizvode u vrednosti skoro 30 milijardi evra.

Pored toga, Nemačka zavisi od ruskog gasa, jer skoro 55 odsto dolazi iz Rusije, zaključio je Rujević.

Tok događaja pratite u našem BLOGU UŽIVO.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare