Rudan: Srbija i Hrvatska ne postoje, mi smo igračka u rukama većih igrača

Vesti 17. maj 202122:0321 komentara

Književnica Vedrana Rudan izjavila je u emisiji "Persona non grata" TV N1 da smatra da su na globalnoj političkoj sceni ne postoje ni Hrvatska ni Srbija i "da smo mi prah u svemiru" i "igračka u rukama većih igrača".

Ona je to rekla komentarišući lokalne izbore u Zagrebu i ocenila da joj, poznavajući politiku, to izgleda kao „da je uzjašio Murta, a sjašio Kurta“.

Na pitanje da li to znači da u politici nema nade, ona je odgovorila:

„Ne da neme nade – život tako funkcioniše, Leonardo da Vinči je tražio posao, pa je svom meceni pisao molbu – dajte mi posao rekao mu je – između ostalog i slikam. Već tada postojali su tajkuni koji su držali 300 godina u šaci Firencu, ali to je tako…“, rekla je Rudan.

Vedrana Rudan navodi i da kada je u Beogradu, to grad koji je u njenoj duši, a u koji je došla prvi put u životu nakon rata.

„I on je ušao i u moju dušu, ne kao nekakva Srbija…Šta je Srbija? Šta je Hrvatska? Zemlje ne postoje, za mene postoje ljudi“, kaže.

„Mislim da je najveći sprski problem što nemate opoziciju nikakvu“

Ocenila je i da niko ne može da predvidi da li će ono što je u Srbiji ostavio Aleksandar Vučić ili u Hrvatskoj Zoran Milanović, iz perspektive ljudi koji dođu iza nas biti remek dela i pored kritika stručnjaka koje se sada čuju. „Možda će ovaj vaš spomenik Stefanu Nemanji za naše praunuke biti Mikelanđelo“, kaže.

Istakla je i da je ne zanimaju komentari u javnosti i na društvenim mrežama da je posle emisije u kojoj je učestvovala s Vučićem „prozvana njegovom dragom“. Kaže i da misli da je razlika između Srbije i Hrvatske u tome što u Hrvatskoj Zorana Milanovića doživljavaju kao klovna i „kaktusa“ kome je posao da bude to, dok na Vučića u Srbiji gledaju kao da je zločinac, a nema dokaza da je počinio i jedan zločin.

Upitana da li vidi u Srbiji nekog ravnog sebi da brutalno iskreno piše o srpskim političarima poput nje o hrvatskim, ona naglašava da nije politički analitičar, ali da kao zoon politikon „njuši tragediju Srbije“.

„Mislim da je najveći sprski problem što nemate opoziciju nikakvu…Ono što sam videla u Beogradu, pa bi neki majmun se derao hoćemo ovo ili ono, da li je bio pijan? Sama pomisao da jedan od najvećih opozicionara čita s mobitela govor…Ako želite smaknuti Vučića, ajde maknite ga, ali nek se nađe neko ko će ga maknut…Ja ga ne vidim“, kaže Rudan.

„Ušli smo u Srbiju po život“

Na pitanje kako „obožavana književnica“ u regionu „tako lako posle jedne vakcine sklizne u srce samog skandala“, ona kaže da se to dogodilo – uz pomoć naše televizije.

„Vi ste tu napravili cirkus. Ta tema je beskrajno dosadna jer me prikazuje kao žrtvu…“, rekla je Rudan o kritikama koje su se čule pošto je primila vakcinu protiv koronavirusa u Beogradu i dodala:

„Ušli smo tu u Srbiju po život – ako ću to platiti time da neko na mene pizdi po mrežama, šta to mene briga?“, zapitala je.

Na precizirano pitanje da li je možda nasela na marketinšku udicu našeg predsednika – da bi se reklamirao, ona kaže:

„Da je meni tu vakcinu ponudio on ili bilo ko u Hrvatskoj ne bi bilo te marketinške udice na koju bih sve uhvatila…Imam teško bolesnu prijateljicu od dijabetesa mojih godina, ona danas ne može dobiti vakcinu, ta žena će umreti jer ne može do vakcine, druga prijateljica preležala je koronu, jedva je preživela i ne može do vakcine – i danas se u Hrvatskoj vodi bitka krvava – kako doći do vakcine“, kaže.

„Baš ne bih želela biti mrtva kruta između dva goveđa buta. Nisam došla u Srbiju pupušit’ Vučiću da ne kažem što, već da sebi spasem život“, rekla je Rudan.

O aferi Palma i tome kako je nestala iz hrvatskih medija

Komentarisala je i aferu „Palma“ i ocenila da je tu najveći problem što se srpsko tužilaštvo pravi blesavo. „Ono može bez prijava sa strane poduzet nešto“.

„Palma je rekao antologijsku rečenicu – ja bih takvim ljudima pucao u oko, slažem se s njim – ja bih takvima pucala u oko“, rekla je Rudan.

Kritikovala je i medije u Srbiji koji prozivaju žene koje saopšte imena silovatelja i pitaju se koliko su njihove izjave verodostojne, da u medijima i žena suspektnog silovatelja brani muža…

„Vidim da je vaše Tužilaštvo strpalo jednog u zatvor, a sad se već polako kreće da nije uradio ništa…Ako je Palma suspektni silovatelj – privedi ga, stavi pod ključ ili reci – čovek je nevin“, rekla je Rudan.

Na pitanje šta bi učinila da je takav slučaj u Hrvatskoj ona je odgovorila da bi se obratila tužiocu.

Onda je pitala autorku emisije kako se zove srpski tužilac i kada joj je rekla da je u pitanju Zagorka Dolovac, Rudan je rekla:

„Prozvala bih tužilaštvo i rekla bi mu slušaj majmune, rekla bih – Zagorka, koji ti je ku*ac? Radi nešto, plaćena si za to, eto to bih ja rekla“.

Upitana da li je ona persona non grata u Hrvatskoj, rekla je da pošto grata znači poželjan, ona sigurno u Hrvatskoj ne postoji ni kao grata ni kao non grata. „Ako postojiš – u medijima si, a ako tako gledamo u Hrvatskoj ne postojim otkad sam mislim napravila prilog o Židovima (Jevrejima) iza koga stojim i dan danas“.

Rudan je objasnila da je iz medija u Hrvatskoj nestala kada je pre desetak godina rekla da je „izraelska politika fašistička i da je Netanjahu Hitler, te da je ceo svet licemeren koji gleda masakr Palestinaca“.

Predstavljajući svoju novu knjigu „Puding od vanilije“, rekla je da je u njoj po 100. put „rekla istinu o katoličkoj crkvi“, o sliovanju dece. „Zaista mrzim katoličku crkvu“, rekla je Rudan i dodala da ona u Hrvatskoj prelazi svaku meru, da je biskup ženomrzac.

Komentari

Vaš komentar