Vlada i poljoprivrednici postigli dogovor o ceni suncokreta

Vesti 16. avg 202218:05 > 22:04107 komentara
Podeli:
Izvor: N1/Milan Nikić

Poljoprivrednici koji već osam dana protestuju širom Srbije i Vlada postigli su dogovor kojim bi trebalo da budu okončane blokade, potvrđeno je RTS-u iz Vlade i od predstavnika ratara. Međutim, poljoprivrednici iz Šumadije koji su ovog popodneva krenuli traktorima za Beograd, a sa kojima je reporter N1 razgovarao u Velikoj Plani gde su zastali da natoče gorivo, kažu da ne odustaju od puta sve dok ih lično ne sretne ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i ne uruči im dokument na kome će biti sve što je dogovoreno.

Vlada je, kako navodi RTS, postigla je dogovor sa udruženjem Stig iz Požarevca i grupom građana Južni Banat.

Ali, poljoprivrednik iz Rače Milan Milošević za N1 kaže da ne odustaju sve dok ih Nedimović lično ne sretne, da im taj dokument, i pruži im ruku. „jer mi na selu kad nam neko pruži ruku, to je nama dovoljno“.

„Do sada nas je uvek slagao, a sad bi morao da nam da taj dokument“, poručuje Milošević.

Povezane vesti

Naime, prema finalnom dogovoru koji je parafirala Vlada Srbije, konačna cena suncokreta ka poljoprivrednim proizvođačima iznosi 73 dinara po kilogramu, a isplata je dogovorena do 15. oktobra tekuće godine.

Istim dogovorom, ograničena je marža posrednika na maksimum 2,6 dinara, dok trošak transporta robe od otkupnog mesta do uljare, snose same uljare.

Što se tiče goriva, podsticaj u narednom periodu iznosiće 20 dinara po litri, za 50 litara po hektaru, dok će se premija za mleko za jedan kvartal u 2022. godini povećati na 15 dinara.

Dodatno, Vlada se obavezala da u narednom periodu, u vezi sa kreiranjem mera u sektoru stočarstva, razgovara sa stočarima. Istim dokumentom, poljoprivrednicima je obezbeđen moratorijum na kredite u periodu od 12 meseci.

Iz Vlade Srbije za RTS je rečeno da su zadovoljni uspešnim završetkom pregovora, kao i da su očekivali ovakav scenario s obzirom na to da je tokom jučerašnjeg sastanka postignut visok stepen saglasja.

Dodaju da im je drago da su udruženja Stig i Južni Banat pokazali visok stepen tolerancije, razumevanja i solidarnosti, imajući u vidu tešku nedelju koja je pred Srbijom i da su razumeli koliko je za Srbiju važno očuvanje unutrašnjeg mira i stabilnosti.

Obe strane su naglasile da će ubuduće zajedno raditi na svim daljim koracima ka poboljšanju uslova rada poljoprivrednika u Srbiji i sigurni su da će uz stalnu komunikaciju i redovne sastanke situacije poput ove biti predupređene.

Ratari već osam dana protestuju širom Srbije. Nakon jučerašnjih pregovora danas su nastavili blokade puteva u Novom Sadu, Subotici, Somboru, Pančevu. Poljoprivrednici iz Šumadije krenuli su traktorima za Beograd.

Poljoprivrednici su na jučerašnjim razgovorima sa Vladom postigli dogovor o premijama za mleko.

Komentari

Vaš komentar