Počela primena dogovora o nalepnicama, tokom dana gužve na Jarinju

Vesti 04. okt 202108:36 > 18:29 71 komentara

Primena dogovora Beograda i Prištine o nalepnicama za vozila počela je nešto posle 8 sati i saobraćaj je na prelazima Jarinje i Brnjak normalizovan posle dve nedelje prekida. Primenom nove mere obeležavanja registarskih oznaka na automobilima prestaje obaveza korišćenja probnih tablica. Nalepnice postoje u dve veličine - jedna koja se stavlja na grb Srbije, a druga na oznaku SRB i obrnuto.

Kako je javio reporter N1, koji se nalazi na prelazu Jarinje, od kad je krenula primena dogovora, počele su da se stvaraju velike gužve, koje su se menjale tokom dana. Gužve su bile od Raške ka Jarinju, ne i suprotno. Vozači kažu da su srećni što su prelazi prohodni.

Povezane vesti:

Procedura o primeni nalepnica nalaže da vozač izađe iz automobila i prelepi tablicu, što kontroliše policija. Procedura traje minut, pa su se zbog toga stvorile kolone, javlja RTS.

Priština je, kaže reporter N1, rekla da je spremila 300.000 nalepnica, i da će im to biti dovoljno za neki period, nije precizirano koji, dok se iz srpske policije niko još nije oglasio.

Nekoliko desetina kola iz centralne Srbija i neka sa registracijom iz Kosovske Mitrovice je prešlo punkt, a incidenata nema.

Procedura se sprovodi i na prelazu Merdare, gde je više vozila prošlo od osam sati ujutru, piše Kossev.

Prema rečima vozača, procedura traje kratko, a nalepnice izdaju pripadnici policije sa obe strane. Nema gužvi, a na licu mesta su prisutni predstavnici EULEKS-a, kao i brojne TV ekipe, javlja Kossev.

N1

Proteklog vikenda specijalne jedinice Kosovske Policije su se povukle sa prelaza Jarinje i Brnjak, a zamenio ih je Kfor u skladu sa dogovorom postignutim u Briselu.

Sledeće dve nedelje Kfor će zadržati privremeno, snažno i agilno prisustvo u tom području kao podrška primeni nedavnog aranžmana o deeskalaciji na severu Kosova, naveli su iz Kfora.

Magistralni putevi kod Jarinja i Brnjaka od subote su ponovo prohodni posle 13 dana blokade.

N1

Sat i po pre isteka roka u 16 časova, koji je predviđen dogovorom u Briselu, sa Jarinja su otišle kosovske specijalne jedinice uz prethodno uklanjanje teške mehanizacije koju su Srbi postavili.

Nešto više od sat vremena nakon Jarinja, kosovske specijalne jedinice napustile su i Brnjak. Srbi koji su bili na barikadama su se potom i razišli, a ostali su pripadnici Kfora na oko dva kilometra od samih prelaza.

Trajno rešenje za pitanje registarskih tablica trebalo bi da bude postignuto u roku od šest meseci.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare