RTS: Izbor Kristofera Hila blokiran zbog Severnog toka 2

Vesti 29. okt 202121:0728 komentara
Podeli:
Izvor: AHMAD AL-RUBAYE / AFP

Kandidat za mesto ambasadora SAD u Beogradu Kristofer Hil i još dvadesetak njegovih kolega sačekaće neko vreme da Senat potvrdi njihov izbor, jer je republikanski senator Ted Kruz blokirao čitav proces zbog odustajanja administracije Džozefa Bajdena od blokade ruskog projekta "Severni tok 2".

Povezane vesti

Republikanski senator Ted Kruz blokirao je izbor dvadesetak ambasadora, koje je predložila administracija predsednika Džozefa Bajdena, smatrajući da je Bela kuća pogrešila odustajući od protivljenja ruskom projektu „Severni tok 2“, prenosi RTS, pozivajući se na Vašington post.

Među kandidatima čiji je izbor bar za sada obustavljen su Bajdenov favorit za mesto ambasadora u Beogradu Kristofer Hil i verovatni budući šef američkih diplomata u Prištini, Džefri Hovenijer.

Jedini Bajdenov kandidat čiji se izbor ne dovodi u pitanje je budući ambasador SAD u Pekingu Nikolas Berns, još jedan veteran diplomatskih manevara koji su pratili raspad bivše Jugoslavije devedesetih godina prošlog veka.

Bernsov izbor je siguran i zbog činjenice da SAD već više od godinu dana u Kini nema ambasadora kojeg je prethodno potvrdio Senat, javlja Blumberg.

Osim Kruza, izbor većine ambasadora blokira i senator Džoš Houli.

Demokrate optužuju republikance da ovakvim potezima nanose veliku štetu američkoj spoljnoj politici.

Komentari

Vaš komentar