RSF: Srbija među državama sa najslabijim učinkom u oblasti slobode medija

Vesti 22. apr 202121:363 komentara
novinari mediji mikrofoni
Izvor: Shutterstock/ilustracija

Srbija i Crna Gora spadaju među tri države sa najslabijim učinkom u oblasti slobode medija na području Evropske unije i Balkana, izjavio je predstavnik nevladine organizacije Reporteri bez granica (Reporters sans frontieres - RSF) Pavol Salaj.

„Medijske slobode u Srbiji opterećuju brojni problemi. Nekažnjivost je jedan od većih problema. Verbalni, politički napadi na medije, uznemiravanje medija čiji su počinioci državne institucije, veliki broj slučajeva nasilja koji nisu istraženi u dovoljnoj meri“, rekao je Salaj, koji je u RSF zadužen za EU i Zapadni Balkan.

On je za Glas Amerike (Voice of America) rekao da je i pored nekih pozitivnih pomaka, u celini sloboda medija u Srbiji pogoršana u odnosu na prethodni izveštaj o indeksu medijskih sloboda u svetu i dalje izostaje jasna politička volja da se novinari zaštite.

Za Crnu Goru je rekao da državne institucije nedovoljno štite novinare i ocenio da je „definitivno potrebno da Crna Gora pospeši stanje u oblasti slobode medija ukoliko želi da pristupi EU“.

„Naravno, to ne bi trebalo da bude jedini razlog, ali to jeste uslov“, rekao je stručnjak i ocenio da je institucionalno i zakonodavno okruženje za novinare u Crnoj Gori nepovoljno, da ima mnoštvo napada na njih i potrebne su korenite promene da bi se integrisala u EU.

Prema nedavno objavljenom godišnjem izveštaju RSF o slobodi medija u svetu, Srbija je označena kao država u kojoj se borba protiv nekažnjivosti novinara nastavlja, i da je zadržala 93. mesto među 180 država sveta. Crna Gora je na 104. poziciji i označena je državom sumnjive pravde i problematičnog zakonodavstva.

Bugarska, kao članica EU, nalazi se na 112. mestu i opisana je kao zemlja u kojoj je zarobljena sloboda medija.

Komentari

Vaš komentar