RSE: Tišina u Beogradu i Prištini na predlog „Kolumbijskog modela“ za Gazivode

Vesti 24. jun 202120:49 15 komentara
N1

Vlade Kosova i Srbije se još nisu izjasnile da li je za njih prihvatljiva studija izvodljivosti o zajedničkom upravljanju jezerom Gazivode, koju su im 23. juna uručile Sjedinjene Američke Države (SAD), objavio je Radio Slobodna Evropa.

Ni Vlada Kosova, ni Vlada Srbije, kao ni njena Kancelarija za Kosovo i Metohiju, nisu odgovorili na upit RSE da li su dobili studiju i koliko je ona za njih prihvatljiva, piše RSE.

Studija SAD je izrađena na osnovu Vašingtonskog sporazuma o ekonomskoj normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

U njoj se predlaže rešenje o zajedničkom upravljanju jezerom Gazivode, koje se većim delom nalazi na Kosovu – 9,2 kilometara kvadratnih, u opštini Zubin Potok na severu Kosova sa većinski srpskim stanovništvom, dok manji deo pripada opštini Tutin u Srbiji – 2,7 kilometara kvadratnih.

Predlogom se preporučuje da dve strane, na osnovu “Kolumbijskog modela”, reše sporna pitanja oko vodosnabdevanja, energetskih agencija i kontrole prilikom poplava, te da bi isti model mogao da se primeni i na reku Ibar, koja protiče kroz sever Kosova i Srbiju.

„Kolumbijski model” je zapravo američko-kanadski Sporazum o reci Kolumbija, koji je postignut 1961. godine, i na osnovu kog su izgrađene četiri brane: tri u Kanadi i jedna u državi Montana u SAD.

Iz Stejt departmenta zaključuju da od ovog Sporazuma koristi imaju milioni ljudi sa obe strane granice.

Hidrosistemom zvanično upravlja javno preduzeće „Ibar – Lepenac“ sa sedištem u Prištini, u vlasništvu Vlade Kosova.

Izvršni direktor tog preduzeća Berat Ljuštaku nije želeo da komentariše studiju o upravljanju Gazivodama, uz obrazloženje da je nisu detaljno analizirali.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare