RSE: Srbija, Severna Makedonija i Albanija ubrzo bezbedne države od kovida 19

Vesti 15. jun 202120:06 0 komentara
N1

Srbija, Severna Makedonija i Albanija su države iz regiona za koje postoji potencijal da se proglase bezbednim državama za slobodno putovanje u Evropsku uniju (EU).

Radio Slobodna Evropa je iz diplomatskih izvora saznala da je predsedavajući EU, Portugal, sačinio listu zemlja čiji podaci pokazuju mogućnost da se ove države uvrste u kategoriju „bezbednih zemalja“ što se tiče pandemije kovida-19.

Osim tri zapadnobalkanske države, na listi se nalaze i SAD, Hongkong, Makao, Saudijska Arabija kao i Tajvan.

Ambasadori država članica EU sutra će na sastanku raspravljati o svakoj od ovih zemalja, a odlučivaće se u skladu sa epidemiološkom situacijom u svakoj državi pojedinačno.

Inače, da bi se dobio status bezbedne države, u zemlji se mora zabeležiti maksimum 75 pozitivnih slučajeva zaraženih korona virusom na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana.

Savet EU je u maju formalno ukinuo restrikcije za neesencijalna putovanja za građane iz trećih zemalja koji su vakcinisani svim dozama vakcina protiv kovida-19, što uključuje i gradjane država Zapadnog Balkana.

Međutim, za državljane onih zemalja koje nisu na bezbednoj listi i dalje je potrebna saglasnost države domaćina, dok dozvola nije potrebna u slučaju da se dolazi iz države koja se smatra bezbednom.

Pitanje zdravstva je u nacionalnoj nadležnosti svake države članice, stoga i u slučaju da se neke države proglase bezbednim, svaka zemlja EU ima pravo da uvede mere u cilju borbe protiv koronavirusa.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!