RSE: Samo 41 poslanik Skupštine Srbije protiv zabrane šetnje tokom Evroprajda

Vesti 14. sep 202221:53 10 komentara
Aleksandar Barda/Fonet

Od 250 poslanika u Skupštini Srbije, samo 41 je jasno opredeljen protiv zabrane šetnje tokom Evroprajda, objavila je Radio slobodna Evropa (RSE), u okviru analize koja sve prava LGBTQ+ osobe ne mogu da ostvare u Srbiji.

Protiv otkazivanja šetnje tokom Evroprajda je 41 poslanik iz Koalicije MORAMO, Demokratske stranke, Zajedno za Vojvodinu i Ujedinjeni za pobedu Srbije (Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Sloga i Preokret).

Nisu se izjasnila 32 poslanika iz Narodne stranke, Socijaldemokratske partije Srbije, Koalicije Albanaca Doline, Saveza vojvođanskih Mađara i Samostalni poslanici (Stranka pravde i pomirenja i deo Dveri).

Za zabranu šetnje je 177 poslanika Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Koalicije NADA, Dveri, Zavetnika, Jedinstvene Srbije, Paritje ujedinjenih penzionera Srbije i Stranke demokratske akcije Sandžaka, navodi RSE.

To znači da i kada bi 32 poslanika koja se nisu izjasnila podržali onih 41 koji su protiv otkazivanja šetnje tokom Evroprajda, na eventualnom glasanju u parlamentu zajedno ne bi imali većinu od 126 glasova.

Osim što je MUP Srbije zabranio Prajd, prema analizi RSE, pripadnici LGBTQ+ zajednice u Srbiji ne ostvaruju pravo da budu kažnjeni izvršioci nasilja nad njima, pa su tokom 2021. godine registrovana 83 incidenta motivisana mržnjom, od čega je u 19 slučajeva bila reč o fizičkom nasilju.

Neusvajanjem nacrta Zakona o istopolnim zajednicama, LGBTQ+ osobe su onemogućene da venčanjem legalizuju zajednički život.

Iz toga proističe nemogućnost ostvarivanja porodičnih, zdravstvenih i imovinskih prava po osnovu zajedničkog života.

Otuda je usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama jedan od ključnih zahteva ove zajednice, tim više što su slične zakone usvojile Hrvatska i Crna Gora.

Ne zna se kada će taj propis ući u proceduru, mada je javna rasprava završena 2021. godine, a predlog zakona Vlada Srbije još nije usvojila da bi mogla da ga prosledi parlamentu, dok je s druge strane snažan otpor desničarskih partija, Srpske pravoslavne crkve i dela javnosti.

Najzad, trans osobe ne mogu lako da promene ličnu kartu i godinama žive bez adekvatnih dokumenata, u kojima im piše jedno, a one izgledaju drugačije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare