Stano: Glavni pregovarači Beograda i Prištine u Briselu u sredu, kao i Eskobar

Vesti 27. sep. 202113:03 > 16:563 komentara
Podeli:

Glavni pregovarači u dijalogu Beograd-Priština stižu u sredu u Brisel, potvrdio je Peter Stano, portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borela koji je podvukao da se u cilju "bezuslovnog uklanjanja zategnutosti na severu Kosova odmah moraju povući specijalne policijske snage i ukloniti barikade na putevima".

Stano je stavio do znanja da je Borel telefonom juče razgovarao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

On je posredno potvrdio i da će „u sklopu opštih diplomatskih aktivnosti EU“ američki izaslanik za Kosovo Gabrijel Eskobar biti uključen u nastojanja u Briselu da se nađe rešenje za krizu na severu Kosova, „što je korisno angažovanje SAD u ovakvim situacijama“.

Borelov predstavnik za medije je dodao da zasad ne može iznositi pojedinosti ovih predviđenih susreta i aktivnosti u Briselu radi otklanjanja zategnutosti na severu Kosova.

Zvaničnici u Evropskoj komisiji su, iako su to pitali novinari, izbegli da prokomentarišu dolazak albanskog premijera Edija Rame na Kosovo i njegove izjave u Prištini uz napomenu da će predsednica EK Ursula fon der Lajen sutra posetiti Tiranu i tamo saopštiti o čemu je razgovarala s predstavnicima albanske vlasti.

Susret glavnih pregovarača Beograda i Prištine će biti organizovan uz posredovanje EU izaslanika za dijalog dve strane Miroslava Lajčaka, objavio je prethodno RSE.

Takođe, RSE je već ranije potvrđeno u Stejt departmentu da u Brisel stiže i izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Intenzivna diplomatska aktivnost preduzima se u cilju prevazilaženja napetosti nakon što je Kosovo preduzelo mere zamene srpskih tablica na vozilima iz Srbije, a lokalni Srbi na severu Kosova blokirali dva ključna prelaza – Brnjak i Jarinje.

Povezane vesti

Mogući ovonedeljni briselski susret između Petra Petkovića, predstavnika Srbije, i Besnika Bislimija, predstavnika Kosova, biće u cilju pokušaja da se pronađe rešenje za nastalu situaciju na severu Kosova, javlja RSE.

Susret, čije održavanje se očekuje u sredu, biće održan uz posredovanje Miroslava Lajčaka. On, prema RSE saznanjima, radi na mogućim opcijama kako bi se pronašao kompromis za nastalu situaciju na severu i u redovnom kontaktu je sa predstavnicima Beograda i Prištine.

Diplomatski izvori u Briselu upozoravaju da očekuju od ove strane da dođu sa jasnim mandatom da se razgovara u cilju pronalaska rešenja a ne, kako su se izrazili ovi izvori, “da iskoriste susret da bi još jednom izneli svoja stajališta”.

Međutim, sam dolazak pregovarača i njihova spremnost da se sastaju se u briselskim krugovima smatra se kao signal da su strane spremne da rade ne snižavanju tenzija.

Komentari

Vaš komentar