RSE: Skup podrške Navaljnom u Beogradu, policija zatražila da se raziđu

Vesti 23. jan. 202116:25 > 20:3483 komentara
Podeli:
Navaljni
Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Policija je u Beogradu legitimisala okupljene na skupu podrške ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom i zatražila da se raziđu, sa obrazloženjem da skup nije prijavljen.

Rečeno im je i da je zbog epidemije zabranjeno okupljanje više od pet ljudi, rekli su organizatori skupa Radiju Slobodna Evropa.

Novinskoj agenciji Beta su iz policije rekli da nemaju podatke o takvom okupljanju u Beogradu.

Na skupu podrške Navaljnom bilo je desetak građana, koji su rekli za RSE da su se okupili spontano, preko društvenih mreža.

Skup je počeo ispred Hrama Svetog Save, gde su policajci legitimisali nekoliko građana i zatražili potvrdu o prijavi skupa. Okupljenima je rečeno da je policija reagovala na poziv obezbeđenja hrama.

Učesnici skupa su potom otišli do obližnje Ambasade Rusije, gde je ih je policija takođe legitimisala, a rečeno im je da prostor ispred Ambasade nije mesto za okupljanje. Rečeno im je da se raziđu, uz napomenu da će moći da održe skup onda kad bude bio prijavljen.

Nekoliko okupljenih je nešto dalje od Ambasade razvilo transparent „Sloboda za Navaljnog“, kojima se širom sveta traži da ruske vlasti oslobode opozicionara.

Protesti u znak podrške opozicionom lideru Alekseju Navalnom su ovog vikenda širom Rusije i uhapšeno je više od 350 demonstranata, među kojima i supruga Navaljnog, Julija.

Komentari

Vaš komentar