RSE: Milionski tenderi preduzetnika sa severa Kosova kome su SAD uvele sankcije

Vesti 09. dec 202114:38 3 komentara
N1/arhiva

Od avgusta 2018. do septembra 2021. godine, firma „RAD“, registrovana na dve različite adrese, čiji je vlasnik preduzetnik Radule Stević sa severa Kosova, dobila ukupno 61 tender u vrednosti od 5,6 miliona evra, javlja Radio Slobodna Evropa. Radi se o projektima koji su finansirani iz budžeta Vlade Kosova.

Pročitajte još:

Stević je među osobama koje je američko Ministarstvo finansija stavilo 8. decembra na listu sankcija, piše Radio Slobodna Evropa.

U opštinama na severu Kosova su gradonačelnici Srpske liste, vodeće partije kosovskih Srba, koja je formirana 2013. godine uz podršku Beograda i aktuelnog predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Radule Stević je jedan od srpskih preduzetnika sa severa Kosova, koji je poznat po tome da je dobijao mnoge tendere kosovskih institucija za različite infrastrukturne projekte, navodi RSE.

Tendere su uglavnom raspisivale opštine Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok.

Njegova firma „RAD“ je registrovana na dve različite adrese u Zvečanu, što se može videti na veb stranici „Otvorena nabavka“, na kojoj se mogu pronaći sve informacije o javnim ugovorima na Kosovu od 2018. godine.

Firme su registrovane kao „RAD“ D.O.O i „RAD“ P.T.P.

Neki od projekata, koji su realizovani u periodu od 2018. godine do 2020. godine, a koje je realizovala firma „RAD“ P.T.P vrede i do 350.000 evra, piše RSE.

Ova firma je dobila ukupno 40 tendera.

Istovremeno, ista firma sa istim vlasnikom, ali pod drugom adresom dobija i druge vredne tendere.

Tako je „RAD“ D.O.O za rekonstrukciju putne infrastrukture dela puta kralja Petra u Severnoj Mitrovici dobio 14. jula prošle godine 699.902 evra, piše RSE.

Prethodno je u junu prošle godine ova firma dobila 389.906 evra za izgradnju omladinskog centra u Zvečanu.

Pod nazivom „RAD“ D.O.O, firma Radule Stevića je dobila još 19 tendera.

Kancelarija za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD označila je Zvonka Veselinovića, njegovog brata Žarka, Milana Radoičića, Željka Bojića i Marka Rosića zbog pripadnosti koruptivnim mrežama povezanim sa transnacionalnim organizovanim kriminalom.

Pored toga, Ministarstvo finansija SAD je označilo devet saradnika koji su radili za ili u ime Veselinovića: Rosić, Andrija Bojić, Srđan Vulović, Milan Mihajlović, Miljan i Miljojko Radisavljević, Radovan Radić, Siniša Nedeljković i Radule Stević.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare