RSE: Glavni pregovarači Srbije i Kosova u sredu kod Lajčaka

Vesti 22. nov 202223:55 10 komentara
N1

Glavni pregovarači Srbije i Kosova boraviće 23. novembra u Briselu gde će se sresti sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) za dijalog, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih evropskih izvora.

Povezano

Prema saznanjima RSE Petar Petković iz Beograda i Besnik Bisljimi iz Prištine su potvrdili učešće na susretu sa Lajčakom. Međutim, ostaje nejasno da li će se oni odvojeno sastati sa specijalnim predstavnikom za dijalog ili će doći i do zajedničkog sastanka.

Glavni pregovarači dolaze u evropsku prestonicu samo dva dana nakon neuspele runde dijaloga na najvišem političkom nivou sa evropskim zvaničnicima u Briselu.

Za krah susreta koji je održan 21. novembra domaćin visoki predstavnik EU Žozep Borel je odgovornost prebacio na premijera Kosova Aljbina Kurtija.

Kosovske vlasti su bile najavile za 21. novembar početak izdavanja novčanih kazni za vlasnike vozila sa srpskim registracijama. EU i SAD su u više navrata tražili od zvanične Prištine da odluku odloži na deset meseci, što su kosvske vlasti odbile.

Međutim, po povratku iz Brisela šef kosovske vlade Albin Kurti je saopštio da odlaže početak izricanja novčanih kazni na 48 sati nakon što je to od njega zatražila američka strana koja je poput EU izrazila razočarenje što lideri Kosova i Srbije nisu uspeli da se dogovore sa visokim predstavnikom EU Borelom o rešenju aktuelne krize na Kosovu.

Najnovije tenzije na relaciji Priština Beograd su nastale zbog registarskih tablica, a Evropska unija je u više navrata ocenila da se radi o „najozbiljnijoj krizi od 2013 godine“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare