Brisel ukazuje na tabloidne upotrebe podataka iz istraga u Srbiji

Vesti 31. maj 202113:43 > 19:29 20 komentara
N1

Visok pritisak na sudstvo i tužilaštvo u Srbiji, javno osporavanje međunarodnih presuda za ratne zločine i izostanak strategije za suzbijanje korupcije konstatovani su u polugodišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u pregovorima sa EU.

Izveštaj u koji je N1 mao uvid odnosi se na poglavlja 23 i 24 koja se tiču vladavine prava i ljudska prava.

Povezane vesti:

Ovaj „non-pejper“ Evropske komisije prosleđen je državama članicama EU i služiće za odluku o tome da li će Srbiji biti dozvoljeno otvaranje novih poglavlja u pregovorima o članstvu, navodi RSE.

U izveštaju se navodi da je i dalje veoma velik pritisak na sudstvo i tužilaštvo u Srbiji.

Podvlači se da vladini službenici, uključujući i neke na najvišem nivou, kao i članovi parlamenta, nastavljaju redovno da javno komentarišu tekuće istrage ili sudske postupke ili pojedinačne tužioce i sudije.

„Taboidi koriste informacije o tekućim istragama ili slučajevima. To rezultuje diskreditacijom članova pravosuđa ili tužilaštva“, navodi se u dokumentu.

Osvrćući se na napore u sprečavanju korupcije, u izveštaju stoji da od isteka nacionalne strategije za borbu protiv korupcije 2018. godine Srbija nema uspostavljen strateški okvir politike ili mehanizam koordinacije, te da Vlada kasni sa izmenama zakona o finansiranju političkih aktivnosti.

U izveštaju se naglašava da Srbija nastavlja kontinuirano i javno da osporava presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, uključujući i slučajeve na najvišim nivoima.

Upozorava se da Srbija mora potpuno da sarađuje da Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove, kao i da poptuno prihvata i sprovodi njegove presude i odluke.

Prema nalazima eksperata Evropske komisije koji su navedeni u dokumentu, prikazuje se siva slika stanja medija u Srbiji.

Pozivajući se na izveštaj Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OSCE/ODIHR), u dokumentu se podvlači da je većina televizija sa nacionalnom frekvencijom i novina promovisala politiku Vlade Srbije i da je nekoliko medija koji su nudili alternativne stavove imalo „ograničen doseg“ što „nije pružalo efikasnu protivtežu“.

Slučajevi pretnji i nasilja nad novinarima i dalje izazivaju zabrinutost, a celokupno okruženje za nesmetanu slobodu izražavanja treba ojačati, posebno u praksi, naglašava se u izveštaju EK.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare