Romski pokret pozvao gradonačelnika Beograda da podnese ostavku

Vesti 06. maj 202118:4919 komentara
Zoran Radojičić
Izvor: Tanjug/ Strahinja Aćimović

Pokret Opra Roma Srbija optužio je danas gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića da "zanemaruje" građane romske nacionalnosti i pozvao ga da podnese ostavku.

Iz pokreta su naveli da gradske vlasti nisu rešile pitanje stanovnika romskog naselja na Čukarici u kom je 12. marta jedno dete stradalo a petoro povređeno prilikom eksplozije dalekovoda.

Povezane vesti:

Naveli su da su odmah posle te nesreće uputili dopis gradonačelniku za hitno zakazivanje sastanka radi rešavanja pitanja stanovnika tog naselja ali da su na sastanak pozvani „tek 5. aprila“.

„Na sastanku smo istakli da imamo donatore za modularne kontejnere, samo da se to pitanje što pre reši i ljudi sklone sa nebezbedne lokacije, a grad je trebalo da obezbedi lokacijske uslove za te kontejnere sa pristupom pijaćoj vodi i struji kako bi prvenstveno deca nastradala u požaru imala koliko toliko adekvatnije uslove za postbolnički oporavak s obzirom na visok stepen opekotina“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da su gradske vlasti tražile da stanovnici tog naselja zajednički pošalju potpisanu molbu kojom pristaju da kao privremeno rešenje prihvataju život u modularnim kontejnerima.

„Molbu smo sastavili, stanovnici naselja potpisali i istu prosledili kabinetu gradonačelnika 9. aprila. Od tada odgovor nismo dobili, bez obzira na pregršt mejlova i poziva koje smo uputili kabinetu gradonačelnika, dok su povređena deca i dalje u katastrofalnim uslovima bez struje i vode sa teškim opekotinama“, piše u saopštenju.

Ocenili su da se „namerno odugovlači“ sa rešavanjem tog problema, „kako bi on sa protokom vremena postao još jedan od nerešenih i zaboravljenih problema“.

„Nedopustivo je da gradonačelnik zanemaruje svoje građane, a još je više nedopustivo da se dečji lekar, kakav je Radojičić, igra dečjim životima. U tom smislu smatramo da treba reći otvoreno šta god da je u pitanju što predstavlja prepreku u rešavanju ovog problema, dok u suprotnom smatramo da je korektno da gospodin Radojičić da ostavku i mesto gradonačelnika prepusti nekome ko će se odlučnije boriti za živote Beograđana i ko neće zanemarivati živote beogradske dece zbog ‘kompleksnosti’ problema“, piše u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar