Slučaj Ćuruvija: Romić izjavio da nije kriv i da je „cilj da se optuži Srbija“

Vesti 03. feb 202112:5512 komentara
Ratko Romić
Izvor: Nova.rs/ Filip Krainčanić

Ponovljeno suđenje za ubistvo novinara i vlasnika "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije nastavljeno je u Specijalnom sudu u Beogradu iznošenjem odbrane bivšeg operativca Resora državne bezbednosti (DB) Ratka Romića koji je rekao da ne priznaje navode optužnice.

Kako je objavio portal Nova.rs, Romić je kazao da nije „intelektualno ograničen da za zločin koristi najgori automobil devetog odeljenja“, ali i da ga Branka Prpa, koja je u trenutku zločina bila sa ubijenim Ćuruvijom, nije prepoznala kao izvršioca.

Povezano:

„Nisam kriv, nisam vršio krivična dela ni na koji način. Nijedan dokaz ne dokazuje moju krivicu, sama optužnica je u suprotnosti sa dokazima. Puna je pretpostavki i izmišljotina, tužilac je manipulisao optužnicom, dodavao je i menjao iskaze i događaje. Iz izjava svedoka vidi se da su iskazi menjani i prilagođavani optužnici, nemaju veze s navodima. Nisam zagovarao nijedno krivično delo, a kamoli ubistvo. Tokom prethodnog i ovog postupka tužilac je izneo gomilu dokaza, a izbegao one konkretne koji dokazuju da sam načinio krivično delo. Nema otiska, nema snimaka kamera, nema oružja, nema DNK”, rekao je Romić.

On je dodao da se ovde brani od nekih nagađanja.

“Ja sam se ovde branio od pretpostavki, nagađanja. Cilj ove optužnice nije rasvetljenje ubistva Slavka Ćuruvije. Cilj je da se optuži jedno vreme, da se optuži državno i policijsko rukovodstvo i da se optuži Republika Srbija. U optužnice se navodi da sam član organizovane kriminalne grupe, a u samoj optužnice se ne navodi šta sam kao član iste radio 1998. i 2000. godine. Za navode optužnice nema dokaza, nisam zagovarao nijedno krivično delo, a kamoli ubistvo. Od Radonjića nisam dobio nijedan nalog koji je bio protivzakonit”, rekao je Romić.

Optuženi se potom osvrnuo na navode optužnice prema kojima je Ćuruvije ubijen zbog kritike tadašnje vlasti, odnosno Slobodana Miloševića.

“Tada je bilo dosta kritičara vlasti, uvek ih ima. Tužilac navodi da je Slavko Ćuruvija ubijen zbog kritike vlasti, a moram da istaknem da on od 1998. nije izdavao nijedan medij. Ne može da se ograniči sloboda medija koji ne postoji”, rekao je on.

Romić je naveo da nijedan dokaz ne dokazuje da su on i Kurak izvršili ubistvo, a pogotovo ne iskaz Branke Prpe, koja je u trenutku zločina bila sa Ćuruvijom.

„Jedini svedok je rekao da nismo izvrišili krivično delo. Njoj su date fotografije Kuraka i mene i rekla je da nismo mi. Tužilac pokušava da minimalizuje njeno svedočenje, navodimo da su joj pale naočare, te da je bila uplašena“, rekao je Romić.

Specijalni sud u Beogradu osudio je 5. aprila 2019. godine četvoricu bivših pripadnika DB na ukupno 100 godina zatvora zbog ubistva Slavka Ćuruvije.

Radomir Marković, nekadašnji načelnik Službe DB, osuđen je na 30 godina zatvora kao podstrekivač na teško ubistvo, a ista kazna izrečena je Milanu Radonjiću, bivšem šefu beogradskog Centra državne bezbednosti, kome se na teret stavlja saizvršilaštvo.

Za isto delo, Ratko Romić, bivši operativac resora DB, i Miroslav Kurak, pripadnik Službe koji je u bekstvu, osudjeni su na po 20 godina zatvora.

Odbrane na ponovljenom sudjenju juče su izneli Marković i Radonjić koji su, takodje, negirali navode optužnice. Sudjenje se nastavlja sutra.

Komentari

Vaš komentar