Rističević predlaže rezoluciju o Srebrenici u srpskom parlamentu

Vesti 18. jun 202110:5710 komentara
Marijan Rističević
Izvor: N1/arhiva

Narodni poslanik Marijan Rističević podneo je Skupštini Srbije Predlog rezolucije o zločinima u i oko Srebrenice od 1992. do 1995. godine, sa predlogom da se donese po hitnom postupku, saopšteno je iz parlamenta.

Rističević je u predlogu, koji je predsedniku Skupštine Srbije Ivici Dačiću podneo u četvrtak, naveo da se rezolucija donosi u želji za trajnim mirom i pomirenjem naroda i ljudi u regionu, a posebno na teritoriji BiH.

povezano

U Predlogu rezolucije se navodi da Skupština osuđuje sve zločine u i oko Srebrenice od 1992. do 1995, negiranje počinjenih zločina, kao i selektivno privođenje pravdi počinioca ratnih zločina od međunarodnih i nacionalnih sudova i njihovu pristrasnost u korist bilo koje strane u ratnim sukobima na teritoriji bivše SFRJ, BiH, a time u i oko Srebrenice.

Parlament osuđuje svako manipulisanje brojem žrtava ratnih zločina, uvećanjem i umanjenjem broja žrtava, od bilo koje strane, a što ne doprinosi pomirenju među narodima u BiH i svaku propagandnu aktivnost koja, korišćenjem zločina u političko-propagandne svrhe, ima za cilj korišćenje žrtava radi ostvarivanje političkih ciljeva u BiH i regionu, navodi se u predloženom tekstu.

Predloženo je da parlament 11. i 12. jul odredi kao dane na sećanje za sve žrtve ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije.

Kao razloge za hitan postupak Rističević je naveo da obeležavanje 26. godišnjice od zločina u Srebrenici i aktivnosti pojedinih velikih sila na međunarodnoj političkoj sceni koja je preneta i na domaće političke stranke, organizacije i NVO, te ozbiljne manipulacije vezane za te zločine, iziskuje da se Skupština izjasni o ratnim zločinima u i oko Srebrenice koji su počinjeni od 1992. do 1995. godine.

Palma: U Crnoj Gori „zabili nož u leđa Srbiji“

Predsednik Jedinstvene Srbije (JS) Dragan Marković Palma ocenio je danas da su političari iz Crne Gore na čiji inicijativu je usvojena Rezolucija o Srebrenici u parlamentu „zabili nož u leđa Srbiji i srpskom narodu“ i dodao da takvu rezoluciju nema ni Bosna i Hercegovina, na koju se odnosi.

„Podsećam Mila Đukanovića i Zdravka Krivokapića da su se tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije, Srbi i Crnogorci zajedno borili za očuvanje tadašnje zajedničke države i u Hrvatskoj i u BiH. Sada su Djukanović i Krivokapić usvojili Rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenci koju čak nema ni BiH, na koju se ta rezolucija odnosi“, naveo je Marković.

On je podsetio da je mnogo brakova i prijatelja između srpskog i crnogorskog naroda i da oni koji su doneli takvu odluku radili na štetu oba naroda.

Komentari

Vaš komentar