Ristić o spornom tekstu o Jasenovcu: Naručen je, vuče ka desničarima u Hrvatskoj

Vesti 20. avg 202118:16 > 18:52 41 komentara

Tekst "Ova sramotna zloupotreba Holokausta mora odmah da prestane" o ustaškom logoru Jasenovac, u "Džeruzalem postu", uklonjen je zahvaljujući brzoj reakciji Muzeja žrtava genocida, saopšteno je iz te institucije. Direktor muzeja, istoričar Dejan Ristić, rekao je za N1 da je taj tekst naručen iz našeg neposrednog okruženja i namerno plasiran uoči godišnjice osnivanja logora Jasenovac.

Kako kaže, tekst je potpisao David Goldman, koji, prema njihovim saznanjima nije stvarna ličnost.

„Tekst je revizionistički, pun je falsifikata, nekih najbrutalnijih, piše da je stradalo 2500-4500 ljudi, a da Srbija svesno manipuliše Holokaustom kako bi povećavala broj stradalih u Drugom svetskom ratu“, objašnjava Ristić.

Na pitanje ko je naručio takav tekst, Ristić je rekao da sve vuče ka desničarskim krugovima u Hrvatskoj, okupljenih oko revizionističkih udurženja, koji forsiraju nepostojeću teoriju o trostrukom logoru Jasenovac.

Pročitajte i:

„To je provokacija koja je trebalo da nas uznemiri i izazove nestabilnost u regionu, posebno u srpsko-hrvatskim odnosima uoči godišnjice osnivanja Jasenovca. Jedna svesno plasirana bomba koja ne sadrži činjenice, već hoće da uzenmiri javnost. Mi smo zbog čitalaca i ugleda lista reagovali vrlo taksativno i pobijali tvrdnje tog navodnog Goldmana. Stupio sam u kontakt s urednikom lista, izrazio protest i tražio da se objavi stručna reakcija, bazirana na istorijskim činjenicma. Mi smo pripremili tekst i poslali ga“, dodaje.

Direktor muzeja pojašnjava da Jasenovac nije bio radni logor, već da je u pitanju najmonstruozniji logor smrti na čitavoj ter okupirane Evrope, u kome Nemačka nije imala ulogu.

„Po broju žrtava to je najveći logor smrti u koji nacisti faktički nisu nikada ušli, nije bio pod nacističkom ingerencijom, več isključivo pod ingerencijom NDH i to je glavna specifičnost po kojoj se sistem koncentracionih logora izdavaja u odnosu na druge. Dok su nacisti u brojnim drugim logorima koristili industrijski način ubijanja, kako bi sprečili fizički kontakt, ustaše su koristile manuelni način ubijanja. Zato je Jasenovac specifičan i teško ga je i gotovo nemoguće porediti sa drugim logorima smrti“, rekao je Ristić.

On smatra da svet nije u dovoljnoj meri upoznat sa onim šta se dešavalo u Jasenovcu.

„Treba zanti da je u međunarodnoj naučnoj javnosti Jasenovac odavno verifikovan. Ono što je važno je da je ovaj tekst izazvao ogroman revolt u naučnoj javnosti i svima nama dao podršku da kao muzej reagujemo oštro i odlučno. Kada je naučna zajed u pitanju tu dileme nema. Kada je običan svet u pitanju, pred nama je puno posla kako bismo upoznali svet šta se dešavalo u Jasenovcu“.

Risrtić dodaje i da se Hrvatska teško nosi s bremenom Jasenovca.

„Ukoliko mislite na zvanič političku scenu, ima svega i svačega. Sa strane države koja hoće da bude ozbiljna, suočavanje s prošlošću je lekovito. U naučnoj zajednici nema dilema kada je u ptianju Jasenovac, istoričari imaju odličnu saradnju. Kada su u pitanju crkva i političari, ima ekstrema koji negiraju, umanjuju broj žrtava, minimiziraju mnogo toga“, objasnio je Ristić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare