Ristić: Autor sramnog teksta u Džeruzalem postu je žena iz jedne susedne zemlje

Vesti 26. avg. 202111:32 > 19:4432 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Direktor beogradskog Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić rekao je da su imali najavu da će se pojaviti sporan tekst o Jasenovcu, te naveo da David Goldman, potpisan kao autor sramotnog teksta u izraelskom listu "Džeruzalem post" ne postoji i da je stvarni autor žena iz zemlje u susedstvu Srbije.

„David Goldman ne postoji, znamo ko je autor, odnosno autorka, da budem precizan, iz neposrednog susedstva Srbije, malo zapadnije od nas, i znamo da autorka zna da mi znamo njen identitet i već smo reagovali i nekim drugim kanalima“, rekao je Ristić za RTS.

POVEZANE VESTI:

On je naveo da je Muzej žrtava genocida imao nekoliko meseci ranije informaciju da će se sporan tekst o Jasenovcu pojaviti u nekom od svetskih medija, te da su, čim su primetili da je objavljen u „Džeruzalem postu“, odmah reagovali.

„Odmah smo stupili u kontakt sa rukovodstvom `Džeruzalem posta` i rekao sam im da je tekst obična `svinjarija`. Tražio sam da se odmah ukloni, tako da smo mi uradili jedan tekst, koji je bio objavljen i najavljen na naslovnoj strani sa izvinjenjem“, istakao je Ristić.

On je naglasio da su brojni svetski naučnici nakon pojavljivanja teksta dali podršku Muzeju žrtava genocida, Srbiji i srpskom narodu u iznošenju istorijske istine i činjenica o Jasenovcu.

„Obratilo nam se, Muzeju žrtava genocida, nekoliko zapadnih i američkih univerziteta sa molbom da dostavimo `Goldmanov` tekst i naš odgovor kao primer koji mogu koristiti na predavanjima kako se suprotstaviti pseudonauci i zlonamernoj reviziji istorije“, rekao je Ristić.

Izraelski list „Džeruzalem post“ izrazio je duboko žaljenje zbog objavljivanja teksta autora Davida Goldmana u kojem je osporavan broj žrtava u ustaškom logoru Jasenovac i istakao da se revidiranje istorije ne sme dozvoliti.

Komentari

Vaš komentar