Rio Tinto pozvao predstavnike NVO i javnost na sastanak o projektu „Jadar“

Vesti 27. maj 202114:17 > 23:45 9 komentara

Englesko-australijska rudarska kompanija Rio Tinto pozvala je predstavnike nevladinih organizacija i šire javnosti Srbije na drugi otvoreni sastanak da bi se detaljnije informisali i dobili odgovore na pitanja o projektu istraživanja nalažišta jadarita kod Loznice - komercijalno unosnog minerala koji sadrži litijum i bor.

Sastanak onlajn biće idućeg četvrtka, 3. juna, u 11 časova, a tema će biti upravljanje vodama u okviru projekta „Jadar“. Prijavljivanje za učešće na sastanku je putem sajta kompanije Rio Tinto, najkasnije do 2. juna do 17 časova.

Povezane vesti

Na pitanja će odgovarati predstavnici kompanije Rio Sava i stručnjaci iz naučnih institucija koji su uključeni u projekat.

Sledeći otvoreni sastanak, na temu upravljanja otpadom u okviru projekta „Jadar“, biće 13. jula.

Iz ćerke firme, kompanije Rio Sava, kažu da se radi na studiji uticaja projekta na životnu sredinu, kao i da očekuju saradnju stručne javnosti.

Margareta Milosavljević iz kompanije Rio Sava za N1 kaže da poverenje građana ne može tako brzo da se stekne i dodaje da poštuju stavove i da žele da nastave transparentnu komunikaciju.

„Strah građana može da se javi, posebno što se tiče ovog projekta, jer je u pitanju nova tehnologija prerade novog minerala. Treba da podelimo informacije, razgovaramo, svi da budemo otvoreni. Tu smo da pokažemo, nadam se da će studija o proceni uticaja na životnu sredinu da napravi jedan korak u razvoju našeg odnosa“, kaže Milosavljević.

Ona naglašava da se ne ide protiv volje građana i da je u pitanju investicija kao svaka druga.

N1

„Jadar je veliki i obiman projekat i razumem bojazan. Ukoliko želimo nova kola, laptopove, mobilne telefone, a da nemamo nikakav industrijski razvoj onda moramo da se pomirimo šta želimo. Krenuli smo u priču, radićemo najbolje u skladu sa dostupnom tehnikom, poštujemo volju građana, ali mi smo investitor i poslujemo u skladu sa politikom i strategijom države“, kaže ona.

Milosavljević dodaje da je studija o proceni uticaja na životnu sredinu zakonski definisana i da javnost treba da bude uključena.

„Svi komentari, sugestije, moraju biti razmatrani i ako se vidi da mogu da daju doprinos i poboljšanje projektu, mi ćemo to uskladiti“, rekla je.

Podsetimo, meštani doline Jadra i ekološke organizacije protive se tome da Rio Tinto iskopava jadarit, jer smatraju da će time biti ugrožene reke Drina i Jadar, kao i okolno poljoprivredno zemljište i čitava oblast. Takođe smatraju da će stanovništvo zbog zagađenja biti prinuđeno da se iseli.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare