Rio Tinto: Izgradnja rudnika treba da počne sledeće godine i traje do 2026.

Vesti 03. mar 202115:10 16 komentara
Tanjug/Sava Radovanović

Kompanija Rio Sava Exploration, deo korporacije Rio Tinto, najavila je da bi izgradnja podzemnog rudnika za eksploataciju jadarita, iz koga se dobija litijum za proizvodnju baterija za električne automobile, trebalo da počne naredne godine i da traje do 2026.

„U naredne četiri godine biće uloženo 1,5 milijardi evra, od čega je rudarski deo oko 30 odsto, dok je dve trećine industrijsko postorojenje koje je nadzemno u kojima će se dobijati tri proizvoda“, rekla je generalna direktorka Rio Sava Exploration Vesna Prodanović na predstavljanju projekta.

Plan je, precizirala je, da se u Loznici, u okviru projekta „Jadar“, proizvodi borna kiselina i natrijum-sulfat, koji se, pored ostalog, koriste u industriji stakla, đubriva, deterdženata, kao i litijum-karbonat koji se koristi za proizvodnju baterija za električna vozila.

Povezane vesti:

Navela je i da će litijum-karbonat lako moći da se pretvotri u litijum-hidroksid i litijum-fosfat, što će povećati mogućnost da se pronađu kompanije koje žele da ulože u izgradnju postrojenja za proizvodnju baterija za električne automobile. Trenutno se radi na izradi tehničke dokumentacije, kupovini zemljišta, izradi Studije o proceni uticaja na zaštitu životne sredine i dobijanju dozvola za gradnju, rečeno je na predstavljanju projekta.

Kako je podsetila, u projeket „Jadar“ do sada je uloženo 250 miliona dolara, a za ovu godinu je opredeljeno dodatnih 200 miliona dolara za razvoj.

Prodanović je objasnila da projekat „Jadar“ podrazumeva pre svega izgradnju podzemnog rudnika.

„To je rudnik 21. veka“, rekla je ona, navodeći da će pored ostalog taj podzemni rudnik imati električna vozila, epoksi podove, kancelarije za radnike sa ventilacijom i hlađenjem.

Podsetila je da je mineral „jadarit“, koji je otkriven 2004. godine, novi litijumsko-natrijumski-borosulfat, pronađen samo u Srbiji. Nalažište je procenjeneo kao jedno od najvećih ležišta litijuma u svetu i predstavlja do 10 odsto ukupnih svetskih ležišta litijuma.

„Nigde u svetu ne postoji ova vrsta stenskog materijala, nazvanog jadarit, po reci Jadar, iz koje se izdvaja litijum“, kazala je Prodanović, navodeći da se zato proces prerade jadra, koji će se primenjivati u Loznici, ne može porediti sa procesima koji se koriste u Južnoj Americi i Australiju.

„Poštovaće se najstroži kriterijumi zaštite životne sredine“

Istakla je da će Rio Tinto obezbediti održivu investiciju koja će poštovati najstrože kriterijume zaštite životne sredine, koja pored ostalog podrazumeva zaštitu voda, zaštitu od prašine i buke, ali i rekultivaciju deponija koje ostaju posle proizvodnje.

Direktorka Rio Sava Exploration kazala je da je u Australiji, u Melburnu, napravljena manja pilot fabrika u kojoj je sa manjim količinama rude, koja je transportovana iz Srbije, utvrđen proces izdvajanja iz jadarita. Prodanović je rekla da je urađeno više od 2.000 testova.

„Proces do koga smo došli je najbolji mogući sa stanovišta ekstrakcije i smanjenih uticaja na životnu sredinu. Rudarsko-industrijsko postrojenje će biti napravljeno tako da što manje utiče na životnu sredinu i da budućim generacijama obezbedi zdrav život“, kazala je ona.

Dodala je da se u ovoj fazi ne planira samo izvođenje projekta, puštanje u rad i eksploatacija, već i zatvaranje projekta za 50-ak godina, koliko je planiran rad rudnika.

Do kraja ove godine trebalo bi da se završe tri nove studije o proceni uticaja na životnu sredinu i to za rudnik, postrojenje za preradu minerala i industrijski otpad.

Istaknuto je da je već rađeno mnogo analiza o tome kakvo je stanje životne sredine na terenu, kakav bi uticaj postrojenje moglo da ima na ekologiju, odnosno koje bi mere trebalo preduzeti da do zagađenja ne dođe.

Rečeno je i da će Rio Tinto na projektu „Jadar“, u delu koji se odnosi na građevinske radove, sarađivati sa Behtelom, dok će kompanija Heč raditi projektnu dokumentaciju i studije za proces izdvajanja litijuma.

Rio Tinto postoji već 150 godina, posluje u 36 zemalja, a glavni biznisi su proizvodnja aluminijuma, dijamanata, minerala i rude gvoždja.

U projektima Rio Tintu su od 2008. smanjene štetne emisije za 50 odsto, 76 odsto električne energije se koristi iz obnovljivih izvora, a radi se na tome da do 2050. kompanija posluje u potpunosti bez emisije štetnih gasova, kao i na procesu koji će omogućiti proizvodnju bez otpada koji će se koristiti u daljoj proizvodnji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare