Rio Tinto: Apsolutno nemoguće da su naše bušotine uzrok crvene vode

Vesti 31. jul 202120:25 > 20:26 59 komentara
jezero rio tinto
Rio Sava Exploration

Kompanija Rio Tinto saopštila je, reagujući na tvrdnje meštana Gornjih Nedeljica da su njene aktivnosti uzrok pojave crvene vode u lokalnom jezeru, da je u periodu od 2007. do 2018, u radijusu od oko 200 metara, postojalo 15 istražnih bušotina od kojih nijedna nije bila hidrogeološka, te da je stoga apsolutno nemoguće da su bušotine uzrok nakupljanja vode, i njene obojenosti u crveno.

Iz Rio Tinta navode da se jezero u kojem su meštani primetili crvenu boju, o čemu su obavestili i redakciju N1, nalazi na privatnoj parceli na kojoj kompanija ne vrši nikakva ispitivanja.

„Rio Sava Exploration (RSE) poziva vlasnika parcele na kojoj se nalazi pomenuta bara (jezero) da bez odlaganja o ovoj pojavi obavesti nadležne inspekcijske organe, kako bi se utvrdio sastav i poreklo izlivene crvene vode. RSE je takođe veoma zainteresovan da od nadležnih i stručnih organa sazna uzrok ove neobične pojave“, poručuje se u saopštenju.

Kompanija Rio Tinto dodaje i da je u periodu od 2007. do 2018. u radijusu od oko 200 metara postojalo 15 istražnih bušotina koje su služile za utvrđivanje položaja rudnog tela u ležištu Jadar, i da nijedna od tih 15 bušotina nije izvedena kao hidrogeološka.

„Bušotine su zacementirane od dna do površine terena, i u njima i oko njih nema i ne može biti nikakve podzemne vode koja bilo gde cirkuliše. Imajući u vidu ove činjenice, apsolutno je nemoguće da su ove bušotine uzrok nakupljanja vode, ni njene obojenosti crvenom bojom“, uveravaju iz Rio Tinta.

Podsećaju i da se projekat Jadar nalazi u fazi studije izvodljivosti, i da tek nakon ishodovanja svih dozvola može da se počne sa izgradnjom rudnika i svih pratećih kapaciteta.

„Dakle, ne može biti reči da je Rio Tinto ‘počeo sa iskopavanjem’ jer nas od tog trenutka deli minimum pet godina“, poručuju iz te kompanije.

Rio Tinto je uz saopštenje poslao i fotografije pomenutog jezera na kojima se, kako navode, vidi zatečeno stanje danas oko 17 časova, i na kojima se ne vidi da je voda obojena u crveno.

jezero rio tinto jezero rio tinto
Rio Sava Exploration
jezero rio tinto jezero rio tinto
Rio Sava Exploration
jezero rio tinto jezero rio tinto
Rio Sava Exploration
jezero rio tinto 4 jezero rio tinto 4
Rio Sava Exploration

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare