Rio Tinto: Agencija potvrdila, crvena boja u jezeru posledica cvetanja algi

Vesti 21. avg. 202118:2747 komentara
Podeli:
Rio Tinto, jezero, Gornje Nedeljice
Izvor: meštani Gornjih Nedeljica

Kompanija Rio Tinto, koja planira otvaranje rudnika litijuma kod Loznice, saopštila je da izveštaj Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) potvrđuje njen ranije izneti stav da promena boje vode u bari (jezeru) u Gornjim Nedeljicama u opštini Slatina nema nikakve veze sa bilo kakvim aktivnostima na lokaciji koju istražuje, već je posledica "cvetanja" algi.

„Izveštaj SEPE dokaz je da promena bolje vode u jezeru u opštini Slatina pokazuje da to nema veze sa bilo kakvim aktivnostima Rio Tinta, već je posledica ‘cvetanja’ algi, te su izjave pojedinaca prenete u medijima o kompaniji kao uzroku promene vode netačne“, navodi se u saopštenju te rudarske kompanije.

Povezane vesti:

Dodaje se da je promena boje vode nastala, kako je pokazao izveštaj SEPA, zbog prisustva pigmenta astaksantina iz grupe karotenoida, čiji masovan razvoj boji vodu u crveno.

SEPA je, kako se navodi izvršila 9. avgusta vanredno uzorkovanje i ispitivanje kvaliteta vode iz te bare sa dva lokaliteta, bliže i dalje od atarskog puta, oba na dva metra daleko od obale i 40 centimetara ispod površine vode i uradila fizičko-hemijske, hemijske i biološke analize.

U izveštaju Agencije objavljenom na njenom sajtu, kako je naveo Rio Tinto, kaže se da je tokom uzorkovanja i obrade uzoraka konstatovana visoka temperatura vode, što je posledica visokih spoljašnjih temperatura tokom dužeg vremenskog perioda.

Ispitivani lokalitet vode okružen je poljoprivrednim obradivim površinama na kojima je zasadjen kukuruz, a te površine tretiraju se stajskim i veštačkim djubrivima (azotnim ili fosfornim).

Tokom kišnih perioda (proleće, jesen i zima) dolazi do spiranja zemljišta i na taj način nutrijenti iz zemljišta dospevaju u vodotokove, jezera i bare i rezultati analiza govore da voda jezera sadrži nutrijente i ukupan fosfor koji služe kao podloga, odnosno hrana za razvoj algi.

Analizom fitoplanktona na oba lokaliteta utvrdjena je eutrofikacija i hipereutrofikacija, što su uslovi koji su pogodovali „cvetanju“ vode.

„Na uzorku jedan konstatovana je crveno -narandžasta boja vode, koja potiče od masovnog razvoja vrste Euglena sanguinea, odnosno ‘cvetanja’ algi“, navodi se u saopštenju Rio Tinta.

Komentari

Vaš komentar