RIK: Po biračkom spisku 6.510.233 glasača, počinje štampa referendumskih listića

Vesti 02. jan 202219:10 27 komentara
N1

U Srbiji, po jedinstvenom biračkom spisku za glasanje na predstojećem referendumu o promeni Ustava u oblasti pravosuđa je 6.510.233 glasača, konstatovala je večeras Republička izborna komisija (RIK).

Na sednici RIK-a je najavljeno i da će sutra početi štampanje glasačkih listića, te navedeno da još uvek nije poznato da li će glasanje na referendumu biti organizovano i na Kosovu i Metohiji.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević je rekao da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave zaključilo, u ponoć 31. decembra prošle godine, jedinstveni birački spisak za glasanje na predstojećem referendumu.

On je napomenuo da je resorno ministarstvo time postupilo u zakonskom roku i da je RIK-u dostavilo jedinstveni birački spisak.

Dodao je da će odluka o broju birača biti objavljena u Službenom glasniku Srbije, a u skladu sa odlukom RIK-a o njenom objavljivanju.

Dimitrijević je rekao i da se, po zakonu, glasački listići štampaju na jednom mestu i da će njihovo štampanje početi sutra u 10.00.

Na sednici su odredjena tri članice iz RIK-a koje će činiti Komisiju koja će kontrolisati ceo proces u vezi sa štampanjem glasačkim listićima.

Dimitrijević je najavio da će i on prisustvovati tom procesu.

Upitan da li RIK ima informaciju da li će glasanje na referendumu biti organizovano i na Kosovu i Metohiji, Dimitrijević je odgovorio odrečno.

„Nemamo bilo kakvu informaciju, a kada budemo imali, bićete obavešteni“, rekao je on.

Referendum o promeni Ustava u oblasti pravosudja zakazan je za nedelju, 16. januar.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare