RIK odbio prigovore poslanika Glišića na 3.393 glasačka mesta na referendumu

Vesti 21. jan 202220:49 14 komentara
RIK
Tanjug/Sava Radovanović

Republička izborna komisija je odbila prigovor koji je podneo samostalni poslanik Vladan Glišić, a odnosi se na 3.393 glasačka mesta, na kojima se glasalo na referendumu održanom 16. januara.

Ova glasačka mesta su na teritoriji 25 okruga u Srbiji.

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević rekao je na sednici RIK da je Glišić podneo prigovor za 3.418 glasačkih mesta, ali da neka od glasačkih mesta koja su navedena u prigovoru, ne postoje.

Dimitrijević je rekao da je Glišić u prigovoru naveo kako postoje osnovi sumnje da su na dan referenduma pojedini članovi glasačkih odbora na tim glasačkim mestima svesno, neverodostojno popunili zapisnike o rezultatima glasanja, da su falsifikovali potpise građana koji nisu glasali i umesto njih ubacivali unapred popunjene glasačke listiće u kutiju.

Dimitrijević je naveo da je RIK konstatovao da podnosilac prigovora nije dostavio dokaze u prilog svojih tvrdnji. On je rekao da je RIK konstatovao da su glasački odbori sa glasačkih mesta dostavili uredne i potpune zapisnike o radu glasačkih odbora.

Republička izborna komisija je kao nesnovan odbila i prigovor glasača Pajaza Jusufovića, zastupnika meštana sela Baćića, koji se odnosi na rad glasačkog odbora na biračkom mestu 35. u Osnovnoj školi u Bačici.

Jusufović je u prigovoru naveo da je to biračko mesto otvoreno u 10:30, a zatvoreno u 17:13, da je u to vreme ispred biračkog odbora bio prisutan jedan član ovog odbora, dok se drugi članovi nisu pojavili.

Republička izborna komisija je, uvidom u zapisnik o radu glasačkih odbora, konstatovala da je glasačko mesto otvoreno u 7.00, da je zatvoreno u 20.00, da je bilo ukupno upisano 508 glasača, a da je glasalo 202 birača, kao i da su zapisnik potpisala tri člana glasačkog odbora.

Odbijen je i prigovor Sofije Kazaković iz Beograda, koja je navela da joj nije bilo omogućeno da glasa na glasačkom mestu broj sedam, u beogradskoj opštini Stari grad, jer nije bila u izvodu iz biračkog spiska iako je na tom mestu glasala godinama.

Utvrđeno je da je Sofija Kazaković obrisana iz spiska u opštini Stari grad po osnovu odjave prebivališta i da je upisana u birački spisak u opštini Čukarica, na glasačkom mestu broj 48, u OŠ „Ujedinjene nacije“.

Republička izborna komisija odbacila je i prigovor Dragana Marković iz Bora, jer je podnet od neovlašćene osobe.

Republička izborna komisija odbila je kao neosnovan i prigovor glasača Marije i Milana Stojanovića.

Oni su u prigovoru naveli da je, kada su želeli da glasaju na biračkom mestu u MZ Kumodraž 2, na Voždovcu, broj 59, videli da je kod njihovih imena već neko bio potpisan, odnosno da je neko već glasao u njihovo ime.

Republička izborna komisija je, uvidom u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska za ovo glasačko mesto, konstatovala da su Marija i Milan Stojanović evidentirani da su glasali. U prigovoru je navedeno da im je ponuđeno da glasaju što su oni odbili.

Republička izborna komisija je konstatovala da prigovorom nije ukazano da ih glasački odbor nije sprečio da glasaju.

Republička izborna komisija donela je rešenje o imenovanju predsednika i članova glasačkih odbora i njihovih zamenika za sprovođenje ponovnog glasanja na referendumu u nedelju, 23. januara na devet glasačkih mesta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare